Преобладава тенденцията към понижение на речните нива

25.04.2015г.

 

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ- БАН) днес на много места ще превали, с количества между 1 и 5 л/кв.м, в отделни райони до 10-15 л/кв.м . Почти без валежи ще е в северозападните райони.
В неделя на отделни места, главно в североизточните и планинските райони, е възможно слабо и за кратко да превали, количествата ще са до 2-3 л/кв.м. В понеделник през деня - без валежи, по-късно са възможни само локални, слаби и краткотрайни превалявания.
През изминалото денонощие речните нива в цялата страна са се понижавали или са останали без съществена промяна. Водните количества на реките Голяма река при гр. Стражица, Факийска при с. Зидарово, Марица при Белово и Арда при Рудозем са над средни води, а на останалите наблюдавани реки в страната са над праговете за високи води.
Дунавски басейн: нивата на наблюдаваните реки са се понижили с до -16 см.
Черноморски басейн : нивата на наблюдаваните реки са се понижили с до -5 см. Незначително повишение с +2 см е отчетено на р. Провадийска при гара Синдел .
Източнобеломорски басейн : отчетени са понижения с до –14 см. Незначително повишение е регистрирано на  река Тунджа при  Елхово с +6 см, в резултат на оттичане и частично снеготопене.
Западнобеломорски басейн :отчетени са колебания на речните нива в границите от -20/+2 см.
В резултат на метеорологичната и хидрологична обстановка, днес и утре нивата на реките в страната ще продължават да се понижават или ще се задържат. Възможни са незначителни, краткотрайни повишения на речните нива на месата, в резултат на продължаващото частично снеготопене и прогнозираните количества валежи от дъжд.
Дунавски басейн: краткотрайни, незначителни повишения са възможни в горните течения на реките Искър, Осъм, Янтра, Русенски Лом.
Подробна информация за страната можете да намерите тук.