През изминалите 24 часа речните нива в страна са продължили да се понижават

04.02.2015г.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология утре времето ще бъде почти без валежи. Очаква се след обяд на места в южната част на Родопите да превали дъжд - 1-5 л/кв.м. 
В петък на много места в Западна и Централна България ще има валежи от дъжд, в планините над 1700 м - от сняг. Очакваните количества ще са между 5 и 10 л/кв.м, в планинските райони до 15 л/кв.м, а в Рило-Родопската област има вероятност за количества около и над 20 л/кв.м. През нощта срещу събота и в събота ще вали главно в Северна България. В Южна България валежите ще спират. Дъждът бързо ще премине в сняг и в северната част на страната ще превалява предимно сняг. Количествата за денонощието ще са 5-10 л/кв.м за Южна България, 15-20 л/кв.м за Северна България, а на места в североизточните райони и до 25 л/кв.мл/кв.м.
През изминалите 24 часа речните нива в страна са продължили да се понижават. В резултат на оттичане са регистрирани повишения на реките Голяма Камчия при Велики Преслав с +68 см и на Тунджа при Елхово с +12 см. Водните количества на наблюдаваните реки в страната са над праговете за високи води, като при измервателните пунктове на р. Врана при с. Кочово и р. Марица при гр. Свиленград са достигнали прага за внимание.
Утре на базата на база на метеорологичната прогноза, се очаква тенденцията за понижение на речните нива да се запази. От четвъртък в резултат на очакваното снеготопене ще се повишат нивата на реките Струма и Места в долните и средни течения.
От петък е възможно отново да започне повишение на водните нива в реките. За Дунавски басейн по-значими повишения се очакват за:
р. Нишава;
р. Габерска;
р. Ерма;
р. Цибрица;
р. Огоста;
р. Искър – горното течение;
р. Вит – горното течение;
р. Осъм – горното течение;
р. Росица – горното течение;
Добруджански реки.
Подробна информация за цялата страна можете да намерите тук.