През нощта и утре се очакват по-значителни повишения на речните нива

11.08.2016г.

Националният институт по метеорология и хидрология на БАН обяви за днес жълт код за гръмотевична дейност в областите Видин, Монтана, Враца, София-област, София-град, Перник и Кюстендил. Около и след обяд ще започнат краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Очакват се и градушки.

Жълт код за високи температури е обявен в останалите области с изключение на Смолян. Температурите ще бъдат 34-37 градуса. Покрай морето максималните температури ще бъдат 31-33 градуса. За утре жълт код за вятър е обявен за Черно море. През нощта ще има обръщане на вятъра от север-северозапад и усилване с пориви 14-17 м/сек.

Днес в повечето райони ще е без валежи. Около и след обяд от северозапад ще започнат валежи. До полунощ средните стойности на очакваните количества на валежите в Западна България ще са между 5 и 10 л/кв.м, локално и повече. През нощта срещу петък ще има валежи от дъжд, с локални интензивни извалявания.

В петък валежи от дъжд ще има и в останалата част от страната, като локални интензивни извалявания между 30 и 50 л/кв.м. са възможни в централните, и на места в източните райони от страната. Средните стойности на очакваните валежите ще са между 10 и 20 л/кв.м. В събота превалявания са малко вероятни.

През денонощието от 8 ч. на 9 август до 8 ч. на 10 август повечето от речните нива в страната са се понижавали или са останали без изменение. Повишения на водните нива, в резултат на валежи и работа на хидротехнически съоръжения, са отчетени в Дунавски и Източнобеломорски басейн, във водосборите на реките Искър и Марица.

Водните количества на почти всички наблюдавани реки в страната са около и под праговете за средни води. Над праговете за високи води са водните количества в горното течение на р. Марица при с. Радуил (Източнобеломорски басейн).

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: Регистрирани са колебания от -19 см до +17 см.

Черноморски басейн: Регистрирани са понижения с до -2 см;

Източнобеломорски басейн: Регистрираните колебания са от -16 см до +12 см.

Западнобеломорски басейн: Регистрираните колебания са от -17 см до +9 см.

На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ-БАН:

Дунавски басейн: Днес водните нива на реките в басейна ще останат без съществена промяна. В периода от вечерта на 11 август до 13 август се очакват значителни повишения на водните нива в басейна, както следва:

От 11 август вечерта и на 12 август във водосборите на реките: Лом - горно течение, Огоста - горно течение, Искър - горно и средно течение, Вит - горно и средно течение; Осъм - горно и средно течение; Янтра - горно и средно течение на основната река и целите водосбори на притоците й Белица, Дряновска, Лефеджа, Росица, Русенски Лом - целите водосбори на притоците й Бели Лом и Черни Лом и Царацар.

На 13 и 14 август в резултат на оттичане, се очакват повишения в долните течния на р. Янтра и р. Русенски Лом.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира: Прогнозираните водни количества на 11, 12 и 13 август ще бъдат около и над средномногогодишните стойности. От вечерните часове днес и утре се очакват повишения на водните нива на реките във водосборите над яз. Панчарево, р. Владайска, р. Банкенска, р. Блато, р. Батулийска, р. Искрецка, р. Малък Искър и р. Златна Панега. През нощта на 11 август, на 12 и 13 август ще се повиши водното ниво в средното и долното течение на основната река. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира: Прогнозираните водни количества за 11, 12 и 13 август ще бъдат над средномногогодишната стойност. От днес, в резултат на валежи, се очакват значителни повишения на водните нива на основната река при селищата Габрово, Велико Търново, Каранци и във водосборите на притоците й р. Белица, р. Дряновска, р. Лефеджа и р. Росица. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира: Прогнозираните водни количества в долното течение на реката на 11, 12, 13 и 14 август ще бъдат около и над средномногогодишната стойност. Днес нивата във водосбора ще останат без съществени изменения. В периода 12-14 август се очакват значителни повишения във водосбора. Не се очаква водните количества да достигнат прага за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук.