Продължава понижението и задържането на речните нива

22.05.2015г.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ – БАН) в следобедните часове днес, на места главно в планинските райони на Западна България, ще превали и прегърми. Преобладаващите количества ще са от 2-7 л/кв.м локално до 15-20 л/кв.м. През почивните дни превалявания ще има само на отделни места, главно в западната част от страната. Количествата – от 2-5 л/кв.м локално до 15-20 л/кв.м. През изминалото денонощие речните нива в страната са се понижавали или са се задържали. Незначителни повишения са отчетени в долните течения на част от реките. Водните количества на наблюдавани реки в страната са над праговете за средни води.
Дунавски басейн: нивата на наблюдаваните реки са се изменяли от + 11 см до - 24 см. Незначителни повишения са регистрирани във водосборите на реките Огоста, Искър, Янтра и Русенски Лом. Черноморски басейн: незначителни повишения във водосбора на реките Провадийска и Камчия.
Източнобеломорски басейн: кратковременни повишения на водните нива във водосбора на река Мочурица и в долното течение на основната река.
Западнобеломорски басейн: кратковременни повишения на водните нива в средното и долното течение на реките Струма и Места.
В резултат на метеорологичната прогноза и хидрологичната обстановка, днес и утре, се очаква нивата на по-голяма част от наблюдаваните реки в страната да продължат да се понижават или да се задържат.
Дунавски басейн: водните нива на реките в басейна ще спадат. Прогнозираните водни количества за река Искър ще са над средната многогодишна стойност, но под прага за внимание. Прогнозираните водни количества за река Янтра ще бъдат над средно многогодишната стойност, но под прага за внимание. Според моделираните водни количества за река Русенски Лом водните количества в долното течение на реката ще бъдат над средно многогодишните стойности, но под праговете за предупреждение.
Подробна информация за страната можете да намерите тук.