Продължава повишението на речните нива, жълт код в 14 области

07.01.2016г.

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) обяви за днес жълт код за поледица в областите Видин, Монтана и Враца. Жълт код за поледица и вятър е обявен и за областите Ловеч, Плевен, Велико Търново, Русе, Търговище и Разград. Комбинацията от силен вятър и валежи, преминаващи от дъжд в сняг, ще усложняват обстановката в равнинната част ще има заледявания, а в Предбалкана навявания. С жълт код за вятър са обозначени областите Шумен, Силистра, Добрич, Варна и Бургас, както и Черно море. В Силистра и Шумен ще духа силен запад-северозападен вятър със средна скорост 12-15м/с. и пориви достигащи 20-22м/с. В Добрич, Варна, Бургас и Черно море вятърът ще се усилва, сутринта ще е от юг, около обяд ще се ориентира от запад-северозапад. Средна скорост 12-15м/с и пориви до 20-22м/с. Времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск.

НИМХ прогнозира, че днес на много места в страната ще има валежи от дъжд. С понижението на температурите в Северна България и по високите котловинни полета дъждът ще преминава в сняг. Количества на валежите през нощта – между 15 и 20 л/кв.м, в отделни райони на Западна и Южна България и повече – над 30 л/кв.м, а до вечерта в четвъртък и в Източна България ще има значителни количества валеж /до 15-20 л/кв.м/. След обяд от запад валежите ще спират. Още през нощта срещу петък валежите ще спрат, най-късно в крайните източни райони и в петък и събота ще бъде без валежи.

През изминалото денонощие нивата на повечето от реките в страната са се повишавали. В поречията на Огоста, Искър (Дунавски басейн) и Марица (Източнобеломорски басейн) са отчетени по-съществени повишения, в резултат от валежи и снеготопене. Водните количества на реките в по-голямата част от страната са около праговете за средни и ниски води. Водните количества на реките Черни Вит (горно течение), р. Провадийска (долно течение), р. Марица – (средно и долно течение, както и на притока й р. Сазлийка), в горното течение на р. Струма и в долното течение на притока й р. Джерман, са около праговете за високи води.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: колебания от - 40 см до + 37 см

Черноморски басейн: нивата на наблюдаваните реки са се повишавали с до + 2 см

Източнобеломорски басейн: колебания от - 16 см до + 36 см

Западнобеломорски басейн: колебания от - 4 см до + 8 см

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в

Дунавския басейн днес речните нива ще продължат да се повишават, като по-значителни се очаква да бъдат на 8 и 9.01. в поречията Огоста, Искър, Вит, Осъм, Янтра, Русенски Лом, Добруджанските реки. повишенията в басейна ще са в резултат на прогнозирани валежи и снеготопене. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 7, 8 и 9.01. ще бъдат над средната многогодишна стойност. По-значително ще бъде покачването на 7, 8 и 0.01 на водните нива на реките Владайска, Банкенска, Лесновска, Блато, Батулийска, Искрецка, и Малък Искър. Покачването ще бъде в резултат на валежи и снеготопене. На 8.01. ще има покачване и на водното ниво на основната река. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира за 7, 8 и 9.01., че водните нива ще бъдат над средно многогодишната стойност. По-значителни повишения на речните нива във водосбора се очакват от 8 и 9.01. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че в долното течение на реката на 7.01. водното количество ще бъде около и под средно многогодишната стойност, а на 8, 9 и 10 януари – над нея. На 7, 8 и 9.01 са възможни значителни повишения първия ден в горните части на водосбора, а следващите 2 дни и в долните части. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук.