Продължава вероятността за локални поройни наводнения и разливи

13.05.2016г.

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) обяви за днес жълт код за дъжд в 14 области – ВИДИН, МОНТАНА, ВРАЦА, ЛОВЕЧ, ПЛЕВЕН, КЪРДЖАЛИ, ПЛОВДИВ, СМОЛЯН, ПАЗАРДЖИК, СОФИЯ ОБЛАСТ, СОФИЯ, ПЕРНИК, КЮСТЕНДИЛ И БЛАГОЕВГРАД. През денонощието се очакват значителни валежи. Времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск.

Днес преди обяд все още на места ще превалява дъжд, но в процес на отслабване. След временно спиране след обяд на места ще се развива купеста и купесто дъждовна облачност и отново ще има краткотрайни валежи - до 10 л/кв.м. В събота краткотрайни превалявания ще има само в отделни, главно планински райони. Количествата на валежите няма да надвишават 5 л/кв.м. В неделя на повече места ще превали краткотраен дъжд. Количествата ще бъдат между 3 и 8 л/кв.м, в отделни планински райони и малко повече.

През денонощието от 8 ч. на 11 до 8 ч. на 12 май водните нива на по-голяма част от наблюдаваните реки са останали без съществени изменения или са се понижавали. Повишения са отчетени във водосборите на реките Искър и Русенски Лом (Дунавски басейн), както и във водосборите на реките Камчия (Черноморски басейн) и Струма (Западнобеломорски басейн).

Водните количества на повечето от наблюдаваните реки в страната са около праговете за високи води. Около и под прага за средни води са водните количества на р. Врана при с. Кочово, р. Айтоска при гр. Камено (Черноморски басейн), горното течение на р. Марица и р. Върбица при сп. Джебел (Източнобеломорски басейн).

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: колебания от - 104 см до + 101 см

Черноморски басейн: колебанията са от - 15 см до + 22 см

Източнобеломорски басейн: колебания от - 94 см до + 35 см

Западнобеломорски басейн: колебанията са от -8 до +11 см.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в
Дунавския басейн днес, в резултат на повишената почвена влажност и очакваните нови валежи ще започне повишаване на водните нива на реките в долните течения на река Искър и западно по разположените от нея реки Войнишка, Арчар, Лом, Цибрица, Огоста и Скът. Също така, са възможни повишения във водосборите на реките Вит и Осъм и в горното течение на р. Янтра.
В резултат на очакваните валежи е възможно да има разливи в ниските части около реките в басейна. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 13, 14 и 15 май ще бъдат над средно многогодишните стойности. Днес ще продължи покачването на водните нива на реките във водосборите на реките Владайска, Батулийска и Искрецка. Днес и утре ще продължи покачването на водните нива в средното и долното течение на основната река Искър. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира за 13, 14 и 15 май, че водните нива ще бъдат над средно многогодишната стойност. През следващите 1-2 дни са възможни краткотрайни повишения на нивата в целия водосбор, като по-съществени се очаква да бъдат във водосбора на основната река над Габрово и по притока й р. Джулюница. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че водното количество в долното течение на реката на 13, 14, 15 и 16 май ще бъде над средно многогодишната стойност. Краткотрайни повишения във водосбора са възможни в периода 13-14 май. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук.