13.06.2024г.

За 14 юни 2024 г. НИМХ издава предупреждение от втора степен (оранжев код) за интензивни и значителни по количество валежи, с развитие на гръмотевични бури и условия и за градушки за 12 области от източната половина от страната. Предупреждение от първа степен (жълт код) за краткотрайни валежи, гръмотевици и градушки е в сила за 7 области от Централна България.

ПРОГНОЗА ЗА ОЧАКВАНИ КОЛИЧЕСТВА ВАЛЕЖИ

За 13 и 14 юни 2024 г.: До края на денонощието ще има краткотрайни валежи с гръмотевици, на повече места и по-интензивни ще са в планинските райони и вечерта в Северна България. Количества в Южна България от 2-3 до 10-15 mm, в Северна - 10-25 mm, локално и повече - до около 40 mm. След полунощ до сутринта ще има валежи главно в Северна България, а през утрешния ден на много места в страната. Условия за мощни гръмотевични бури и градушки ще има главно в следобедните часове в югоизточната половина от страната. Количества в Източна България средно 15-20 mm, но в отделни райони ще има количества 30-40 mm, локално и до 60 mm. В централните райони - 10-15 mm, на отделни места до 25-30 mm. В Югозападна България 5-15 mm, а в северозападните райони през деня ще е почти без валежи.

Подробна информация за предупрежденията и опасните метеорологични явления по области и общини може да бъде получена от интерактивната карта на адрес: https://weather.bg/obshtini/.

„Допълнителна информация може да бъде намерена и на интернет страницата на МОСВ https://www.moew.government.bg/bg/prescentur/prognoza-za-opasni-yavleniya/