02.07.2024г.

За 3 юли 2024 г. Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издава предупреждение от втора степен (оранжев код) за краткотрайни интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки в 7 области (В. Търново, Габрово, Пловдив, Стара Загора, Смолян, Кърджали и Хасково). Сумарните количества за денонощие там ще са 40-65 mm. За 10 области от Източна България предупреждението е от първа степен (жълт код) за краткотрайни, локално интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки. Там на места сумарните количества на валежите ще са между 25 и 35 mm.

ПРОГНОЗА ЗА ОЧАКВАНИ КОЛИЧЕСТВА ВАЛЕЖИ

За 2 и 3 юли 2024 г.: След обяд в Западна и Централна България ще има краткотрайни, временно интензивни валежи. Количества: 5-25 mm, на отделни места в Северозападна България до 40-65 mm. През нощта в Западна и Централна България валежите и гръмотевичните бури ще продължат. Има условия и за градушки. По-интензивни ще са явленията на места в Централна Северна и в Югозападна България. количествата там ще са 20-35 mm, локално до 40-50 mm. В останалите райони от Западна и Централна България количествата ще са до 15 mm. Утре краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки ще има главно в източната половина от страната и в Рило-Родопската област. Количества: в Централна България и Рило- Родопската област до 50 mm, в източните райони 5-20 mm.

Подробна информация за предупрежденията и опасните метеорологични явления по области и общини може да бъде получена от интерактивната карта на адрес: https://weather.bg/obshtini/.

Допълнителна информация може да бъде намерена и на интернет страницата на МОСВ https://www.moew.government.bg/bg/prescentur/prognoza-za-opasni-yavleniya/