Промяна на речните нива няма да има

24.07.2015г.

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) обяви за днес жълт код за високи температури във Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Плевен, Велико Търново, Русе и Благоевград. В по-голямата част от Благоевградска област температурите  след пладне до привечер ще бъдат между 34 и 38 градуса. Времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск. Днес няма да вали. В събота и неделя - също. През изминалото денонощие речните нива в страната са се понижавали или са останали без промяна.
Водните количества на голяма част от наблюдаваните реки са около праговете за ниски води. Реките във водосборите на р. Огоста – в долното й течение, р. Янтра – в средното и долното й течение, р. Русенски Лом, (Дунавския басейн), р. Камчия – в долното й течение (Черноморски басейн), р. Тунджа – в долното течение, р. Марица – в горното течение (Източнобеломорски басейн), р. Струма – в горното й течение и р. Места (Западнобеломорския басейн), са с водни количества около праговете за средни води. Водните количества на реките във водосбора на р. Провадийска – в долното течение, р. Ропотамо (Черноморския басейн), р. Марица – в средното течение (Източнобеломорски басейн), са около праговете за високи води.
Регистрираните в 8 ч. нива на наблюдаваните реки са се изменяли, както следва:
Дунавски басейн: незначителни промени на водните нива от - 2 см до + 20 см
Черноморски басейн: водните нива са се понижили с до - 10 см
Източнобеломорски басейн: незначителни колебания на водните нива от - 10 см до + 5 см
Западнобеломорски басейн: незначителни промени на водните нива от ± 2 см. На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН, нивата на наблюдаваните реки днес и в следващите два дни ще се понижават или ще останат без промяна. Към момента подхранването на реките е предимно от подпочвени води.
Дунавски басейн – днес и през следващите два дни водните нива ще се понижават или ще останат без промяна. Според моделираните водни количества за р. Искър на 24, 25 и 26 юли ще са под средната многогодишна стойност и под прага за внимание. Според моделираните водни количества за р. Янтра прогнозираните водни количества за 24, 25 и 26 юли ще бъдат около и под средно многогодишната стойност и под прага за внимание. Според моделираните водни количества за р. Русенски Лом 24, 25 и 26 юли ще бъде под средно многогодишното, като нивото ще продължи плавно да се понижава.
Подробна информация за страната можете да намерите тук.