Речните нива днес ще са без съществени изменения

19.04.2016г.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) днес на много места в Северна и Западна България след пладне ще превали и прегърми. Очакваните количества са между 2-7 л/кв.м., в отделни, главно северни райони са възможни количества над 10 л/кв.м. Значителни валежи ще има през нощта срещу сряда. В сряда в югозападните райони ще е почти без валежи. В останалата част от страната ще вали дъжд, като най-съществени ще са количествата в Северна България, на изолирани места там се очакват над 20-25 л/кв.м. Изваляванията ще са интензивни и придружени с гръмотевични бури. В четвъртък, в по-голямата част от страната, ще бъде без валеж, само на отделни места в източните райони ще превали дъжд в количества между 1 и 5 л/кв.м.

През денонощието от 8 ч. на 17 до 8 ч. на 18 април водните нива на повечето от наблюдаваните реки в страната са се понижaвали. Водните количества на повечето от наблюдаваните реки в страната са около праговете за високи и средни води. Около и под прага за ниски води са водните количества на реките: Черни Вит при с. Черни Вит (Дунавски басейн), Айтоска при гр. Камено и Ропотамо при с. Веселие (Черноморски басейн), горното течение на р. Марица (Източнобеломорски басейн).

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: колебания от - 20 см до + 7 см

Черноморски басейн: колебания от - 4 см до + 6 см

Източнобеломорски басейн: колебанията са от - 11 см до + 19 см

Западнобеломорски басейн: колебания от - 4 см до + 6 см 

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в

Дунавския басейн днес речните нива в басейна ще се понижават или ще останат без съществени изменения. В сряда и четвъртък в резултат на прогнозирани валежи са възможни краткотрайни повишения във водосборите на реките Вит, Осъм и Янтра – долни течения, Русенски Лом – в средното и в долното течение, добруджанските реки. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 19, 20 и 21 април ще бъдат около средно многогодишните стойности. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира за 19, 20 и 21 април водните количества ще бъдат около и над средно многогодишната стойност. Във водосбора са възможни краткотрайни повишения в периода 20-22 април. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че водното количество в долното течение на реката на 19, 20, 21 и 22 април ще бъде над средно многогодишната стойност. Днес нивата във водосбора ще останат без съществени изменения или плавно ще се понижават. В периода 20-23 април се очакват повишения на нивата във водосбора, вследствие на прогнозирани валежи. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук.