Речните нива няма да се променят съществено

07.08.2015г.

       За днес Националният институт по хидрология и метеорология (НИМХ – БАН) обяви жълт код за вятър в Бургаска, Ямболска, Сливенска, Хасковска и Кърджалийска област.  Поривите на вятъра от изток-североизток ще достигнат 20-22 м/с. В района на Странджа-Сакар поривите на вятъра от изток-североизток също ще достигнат до 20-22 м/с. Времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск. Днес само на изолирани места в Рило-Родопския масив краткотрайно ще превали. През почивните дни ще има изолирани краткотрайни валежи. Количествата ще са от 1-5 л/кв.м.

През изминалото денонощие речните нива в страната са се понижавали или са останали без промяна, като на отделни измервателни пунктове са отчетени незначителни повишения. Водните количества на реките в по-голямата част от страната са около праговете за ниски води, в поречието на р. Искър водните нива са около праговете за екстремно ниски води. Водните количества в средното течение на р. Марица, в района на р. Провадийска при Провадия, в долното течение на р. Камчия, са около праговете за средни води, а на р. Сазлийка при Гълъбово са около праговете за високи води.
Регистрираните в 8 ч. нива на наблюдаваните реки са се изменяли, както следва:
Дунавски басейн: незначителни промени на водните нива от - 4 см до + 2 см
Черноморски басейн: водните нива са се изменяли от - 2 см до + 2 см
Източнобеломорски басейн: колебания на водните нива от - 1 см до + 12 см
Западнобеломорски басейн: водните нива са се изменяли от - 4 см до + 1 см
 
Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН, днес и в следващите два дни водните нива на наблюдаваните реки в страната ще останат без съществена промяна или ще се понижават. Към момента подхранването на реките е предимно от подземни води.
Дунавски басейн – днес и през следващите два дни водните нива ще останат без съществена промяна или ще се понижават. Според моделираните водни количества за р. Искър на 7, 8 и 9 август ще са под средната многогодишна стойност. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Според моделираните водни количества за р. Янтра прогнозираните водни количества 7, 8 и 9 август ще бъдат около и под средно многогодишната стойност. Водните количества ще са под прага за внимание. Според моделираните водни количества за р. Русенски Лом прогнозираните водни количества в долното течение на реката на 7, 8 и 9 август ще бъдат под средномногогодишната стойност, като нивата ще продължат плавно да се понижават.
Подробна информация за страната можете да намерите тук.