Речните нива остават без съществена промяна

12.08.2015г.

        Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) обяви за днес жълт код за високи температури в 24 области, с изключение на СОФИЯ ОБЛАСТ, СОФИЯ, ПЕРНИК И КЮСТЕНДИЛ! Горещо време с максимални температури между 35 и 37 градуса. За ДОБРИЧ, ВАРНА И БУРГАС – горещо, с максимални температури във вътрешността на областта между 34 и 36 градуса. Времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск.

Днес само на отделни места в планините на Югозападна България са възможни слаби превалявания. Количества – под 5 л/кв.м. В четвъртък привечер и през нощта срещу петък на отделни места в Източна България и югозападните райони са възможни изолирани краткотрайни валежи, количества – под 5 л/кв.м.
През изминалото денонощие (от 8 ч. на 10 до 8 ч. 11 август) речните нива в страната са се понижавали или са останали без промяна, като на отделни измервателни пунктове са отчетени незначителни повишения. Водните количества на реките в по-голямата част от страната са около праговете за ниски води, а в средното течение на р. Искър и на р. Черни Вит при с. Черни Вит водните количества са около праговете за екстремно ниски води. Водните количества в района долното течение на р. Огоста, р. Провадийска при гара Синдел, долното течение на р. Камчия и р. Ропотамо, както и р. Марица и долното течение на р. Тунджа, са около праговете за средни води, а на р. Сазлийка при гр. Гълъбово са около праговете за високи води.
Регистрираните в 8 ч. нива на наблюдаваните реки са се изменяли, както следва:
Дунавски басейн: регистрирани колебания на водните нива от - 4 см до + 23 см
Черноморски басейн: водните нива са останали без промяна или са се понижили до - 1 см
Източнобеломорски басейн: водните нива са се изменяли от - 12 см до + 28 см
Западнобеломорски басейн: колебания на водните нива от - 12 см до + 4 см
Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН, днес и в следващите два дни водните нива на наблюдаваните реки в страната да останат без съществена промяна или ще се понижават. Към момента подхранването на реките е предимно от подземни води.
Дунавски басейн – днес и през следващите два дни водните нива ще останат без съществена промяна или ще се понижават. Според моделираните водни количества за р. Искър на 12, 13 и 14август ще са под средната многогодишна стойност. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Според моделираните водни количества за р. Янтра прогнозираните водни количества за 12, 13 и 14 август ще бъдат около и под средно многогодишната стойност. Водните количества ще са под прага за внимание. Според моделираните водни количества за р. Русенски Лом прогнозираните водни количества в долното течение на реката на 12, 13, 14 и 15 август, ще бъдат под средно многогодишната стойност, като нивата ще останат без съществена промяна.
Подробна информация за страната можете да намерите тук