Речните нива остават без съществени изменения

01.08.2016г.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) днес ще бъде горещо, с максимални температури 34-39 градуса. НИМХ – БАН издава предупреждение от първа степен (жълт код) за цялата страна. Остава повишен рискът за възникване и разпространение на пожари.

Само на изолирани места в планините от Западна България и крайните западни райони днес ще превали краткотрайно в незначителни количества. Във вторник, на места в Западна и Централна България, а в сряда в централните и източните райони на страната, ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици, възможни са и градушки. Количествата ще са от 5-10 л/кв.м, локално и повече.

През денонощието от 8 ч. на 30 до 8 ч. на 31 юли речните нива в по-голямата част от страната са се понижавали или са останали без съществени изменения. Водните количества на почти всички наблюдавани реки в страната са около и под праговете за средни води.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: колебания от - 21 см до + 9 см

Черноморски басейн: понижение с - 8 см на р. Факийска при с. Зидарово. Нивата на останалите наблюдавани реки са останали без изменение

Източнобеломорски басейн: колебанията са от - 26 см до + 11 см

Западнобеломорски басейн: колебания от - 6 см до + 6 см

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в

Дунавския басейн днес и утре речните нива в басейна ще се понижават или ще останат без съществени изменения. В периода 1-3 август са възможни краткотрайни, незначителни повишения на водните нива в горните части на водосборите на реките Лом, Цибрица, Огоста, Искър, Осъм, Янтра и Русенски Лом. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 1, 2 и 3 август ще бъдат около и под средно многогодишните стойности и под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира за 1, 2 и 3 август във водосбора на р. Янтра ще бъдат около и под средно многогодишните стойности. Днес и през следващите два дни речните нива ще останат без съществени изменения и под праговете за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че водните количества в долното течение на реката на 1, 2, 3 и 4 август ще бъдат около средно многогодишната стойност. Днес и утре нивата във водосбора ще останат без съществени изменения. В периода 3-5 август са възможни краткотрайни, незначителни повишения на водните нива в басейна, но водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук.