Речните нива предимно ще се понижават

30.05.2016г.

По данни и прогнози на националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) днес след обяд и до полунощ ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Количества за страната ще са около 5 л/кв.м, в планините – между 5 и 10 л/кв.м. Във вторник на много места ще има валежи и гръмотевични бури. Очакваните количества са между 5 и 10 л/кв.м, на отделни места в източните и планинските райони и до 15-20 л/кв.м. В сряда, през по-голямата част от деня ще се задържи без валежи, по привечер и през нощта срещу четвъртък от северозапад ще започнат нови валежи.

През денонощието от 8 ч. на 28 до 8 ч. на 29 май водните нива на по-голяма част от наблюдаваните реки в страната са се понижавали или са останали без изменение. Повишения са регистрирани в долните течения на реките Русенски Лом (Дунавски басейн) и Тунджа (Източнобеломорски басейн), в резултат на оттичане. Водните количества на повечето от наблюдаваните реки в страната са около праговете за високи води. Около и под прага за средни води са водните количества на р. Черни Вит при с. Черни Вит (Дунавски басейн), Южночерноморските реки, р. Марица при градовете Белово и Пловдив, р. Харманлийска при Харманли и р. Чепеларска при с. Бачково, р. Арда при гр. Вехтино и р. Върбица при сп. Джебел (Източнобеломорски басейн), р. Речица при с. Ваксево, и горното течение на р. Струма (Западнобеломорски басейн).

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: колебания от - 110 см до + 18 см

Черноморски басейн: понижения до - 10 см

Източнобеломорски басейн: колебания от - 17 см до + 35 см

Западнобеломорски басейн: колебанията са от - 7 см до + 6 см

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в

Дунавския басейн днес нивата на реките в басейна ще продължат плавно да се понижават. В сутрешните часове на 31 май, вследствие на валежи, са възможни краткотрайни повишения на водните нива в средното течение на р. Искър и горните течения на реките Вит, Осъм и Янтра. На 1юни нивата в басейна ще останат без съществена промяна или ще се понижават. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 30 и 31май ще бъдат над средномногогодишните стойности. Водните нива на реките във водосбора се понижават и ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира за 30, 31 май и 1 юни, че водните количества ще бъдат над средно многогодишната стойност. Днес водните нива във водосбора на р. Янтра ще продължат плавно да се понижават. На 31 май ще има краткотрайни повишениия на нивата на реките в горната част от водосбора. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че водното количество в долното течение на реката на 30 и 31 май и 1 и 2 юни ще бъде над средно многогодишната стойност. Днес и през следващите 2-3 дни нивата в басейна ще се понижават. От вечерните часове на 2 юни се очакват повишения във водосбора, вследствие на прогнозирани валежи, но водните количества ще бъдат под прага за внинание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук.