Речните нива продължават да се понижават

02.04.2015г.

 

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ-БАН) днес ще е без валежи. През нощта срещу петък и в петък на места, главно в Северна България и в планините, ще превали слабо, до 2-3 л/кв.м. В събота - без валежи. През изминалото денонощие речните нива в цялата страна са продължили да се понижават. Към настоящия момент водните количества на наблюдаваните реки в страната са над праговете за високи води.
Дунавски басейн: речните нива в басейна са се понижили с до -50 см.
Черноморски басейн: незначително повишение от +10 см е регистрирано на р Провадийска при гара Синдел. Нивата на всички останали наблюдавани реки в басейна са се понижили с до -38 см .
Източнобеломорски басейн: нивата на наблюдаваните реки са се понижавали с до -28 см. Незначителни повишения с до +46 см и с +8 см са регистрирани съответно в поречията Марица (р. Въча при гр. Девин, м. Забрал) и Арда (при гр. Рудозем).
Западнобеломорски басейн: понижения с до -10 см и с до -14 см са отчетени, съответно в поречията Места и Струма.
Днес в резултат на метеорологичната и хидрологична обстановка, в резултат на  снеготопенето, се очакват краткотрайни повишения на речните нива на места .
Дунавски басейн - възможни са краткотрайни повишения в долните течения на наблюдаваните реки, вследствие на оттичането им :
• Река Искър – прогнозните водни количества на 2 и 3април ще са около и над средната многогодишна стойност, а водните нива ще са над прага за внимание.
Подробна информация за цялата страна можете да намерите тук.