Речните нива се понижават или задържат, жълт код за вятър в 19 области

28.05.2015г.

 

Националният институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ – БАН) обяви за днес жълт код за вятър в областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Плевен, Габрово, Велико Търново, Габрово, Търговище, Разград, Шумен, Силистра, Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Сливен, Перник и Благоевград. Ще духа силен вятър от север-северозапад със скорост 14-17 м/с и пориви до 20 м/с. Времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск.
По данни и прогнози на днес ще има превалявания на по-малко места и валежите няма да бъдат интензивни. Количествата ще са между 5 и 10 л/кв.м, но главно в Рило–Родопската област е ще има все още интензивни валежи с количества до около 20 л/кв.м. В петък на отделни места ще превали слабо – количествата ще са до 3 л/кв.м, в събота – без валежи.
През изминалото денонощие речните нива в страната са се понижавали или са се задържали. Незначителни повишения са отчетени при отделни измервателни пунктове и в четирите басейна. Водните количества на наблюдавани реки в страната са над праговете за средни води.
Дунавски басейн: нивата на наблюдаваните реки са се понижавали с до -20 см. Незначителни повишения са отчетени в поречията Вит с до + 2 см, Осъм с до + 10 см, Янтра с до + 6 см и Русенски Лом с до + 4 см.
Черноморски басейн: нивата на наблюдаваните реки са се изменяли, както следва: Провадийска – отчетени повишения с до + 10 см, Камчия – отчетени повишения с до + 10 см.
Източнобеломорски басейн: нивата в поречията на наблюдаваните реки са се изменяли незначително: Тунджа от - 1 см до + 4 см, Марица – регистрираните повишения по основната река са с до + 12 см и с до + 78 по притоците й Въча и Забрал, Арда – водните нива в поречието й са се задържали.
Западнобеломорски басейн: отчетени са понижения с до - 6 см по поречието на река Места и с до - 8 см по поречието на Струма.
В резултат на прогнозираните количества валежи от дъжд, днес са възможни повишения на речните нива на места. 

Дунавски басейн:

В долното течение на река Огоста. Прогнозираните водни количества за река Искър на 28, 29 и 30 май ще са над средната многогодишна стойност. Водните нива ще продължат да се покачват в средното и долното течение на реката. Повишения са възможни в горното течение на река Вит, в горното и средно течение на река Осъм, в горното течение на Янтра. Прогнозираните водни количества за 28, 29 и 30 май ще бъдат над средно многогодишната стойност, като се очакват краткотрайни повишения и на притоците на река Янтра, но водните нива ще са под прага за внимание. По река Русенски Лом се очакват се повишения в горно и средно течение, като моделното водно количество в долното течение на 28 и 29 май ще бъде над средно многогодишната стойност, но ще бъде под прага за внимание.
Подробна информация за страната можете да намерите тук.