Речните нива се повишават, жълт код за вятър в осем области

13.02.2016г.

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) обяви за днес жълт код за вятър в областите Шумен, Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Сливен, Хасково и Кърджали. Очаква се силен юг-югозападен вятър в часовете около и след обяд с пулсации 20-22 m/s. Времето може да бъде потенциално опасно. Прогнозираните явления не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск.

По данни и прогнози на НИМХ  се очакват и повишения на речните нива. Днес ще има превалявания в количества от 5-10 л/кв.м. В неделя ще е почти без валежи. През нощта срещу понеделник и в сутрешните часове в понеделник на места ще превали. Количества ще са от 1-5 л/кв.м.

От 8 ч. на 11 до 8 ч. на 12 февруари нивата на повечето от наблюдаваните реки в страната са се повишавали. Повишения са отчетени в средните и долните течения на почти всички реки в Дунавския басейн (най-големи са при р. Осъм и р. Янтра), р. Камчия и южночерноморските реки, средното течение на р. Марица (Източнобеломорски басейн), вгорното течение на р. Арда (Западнобеломорски басейн). Водните количества на реките в по-голямата част от страната са около праговете за високи води. Около прага за средни води са някои черноморски реки, средното течение на р. Марица и долното течение на р. Места. Около прага за ниски води е горното течение на р. Марица.
Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: колебания от - 31 см до + 104 см

Черноморски басейн: колебания от - 46 см до + 16 см

Източнобеломорски басейн: изменения от - 25 см до + 23 см

Западнобеломорски басейн: колебания от - 19 см до + 7 см

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в

Дунавския басейн, в резултат на падналите валежи, днес се очаква повишение на речните нива в целия водосбор. Краткотрайни повишения в резултат на прогнозирани валежи се очакват и утре. По-значителни повишения се очакват във водосборите на реките западно от р. Огоста. От следобедните часове на 14 февруари и през целия ден в понеделник се очаква речните нива в целия водосбор да се понижават. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 13, 14 и 15 февруари ще бъдат около и над средната многогодишна стойност. Днес и утре ще има повишения на водните нива на реките Владайска, Батулийска, Искрецка и в долното течение на основната река. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира за 13, 14 и 15 февруари, че водните количества ще бъдат около и над средно многогодишната стойност. Като цяло ще се понижават, а повишения са възможни в долното течение на р. Янтра в резултат на оттичане. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че в долното течение на реката водното количество на 13, 14, 15 и 16 февруари ще бъде над средно многогодишната стойност. През следващите 3-4 дни не се очакват съществени промени на нивата и водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Подробна информация за страната можете да намери тук.