Речните нива ще останат без особени изменения

13.12.2016г.

За днес НИМХ-БАН обявява жълт код (първа степен на опасност) за силен вятър в областите Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра, Добрич, Разград, Търговище, Шумен, Варна, Стара Загора, Кърджали, Хасково, Сливен, Ямбол и Бургас.

За Черно море – жълт код за вятър и вълнение: Ще духа северен вятър 14-17, пориви до 20 м/сек (7 пориви , 8 бала по Бофорт). Вълнение 3-4 бала.

Днес преди обяд на много места в Северна България и в планинските райони ще превали слаб сняг. Количества 5 – 10 л/кв.м. В сряда – без валежи. В четвъртък на места, главно в Северна България и планинските райони ще превали слаб сняг. Количества – до 2-3 л/кв.м.

През денонощието от 8 ч на 11 до 8 ч на 12 декември водните нива на повечето реки в страната са останали без съществени изменения. По-значителни колебания на водните нива (от -32 см до +30 см) са регистрирани във водосбора на р. Арда (Източнобеломорски басейн). Водните количества на всички наблюдавани реки са около и под праговете за средни води.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: Регистрирани са колебания от -12 см до +11 см;
Черноморски басейн: Регистрирано е повишение от +2 см;
Източнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания от -32 см до +30 см;
Западнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания от -7см до +6 см.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН:

Дунавски басейн: Днес и през следващите два дни речните нива в басейна ще се задържат без съществени изменения. Днес, в резултат на валежи от дъжд и сняг, са възможни краткотрайни незначителни повишения на водните нива в средното и долното течение на р. Искър, във водосбора на р. Вит, горното и средно течение на р. Осъм и в планинските части от водосбора на р. Янтра.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира: Водните количества на 13, 14 и 15декември ще бъдат около средно многогодишните стойности. Водните количества ще са под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира: Прогнозираните водни количества за 13, 14 и 15 декември ще бъдат над средно многогодишните стойности. Днес и утре се очакват краткотрайни повишения на речните нива във водосбора. По-значителни повишенията са възможни в горното течение на основната река при Габрово и във водосборите на притоците р. Джулюница и р. Росица. Водните количества ще са под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира: Водните количества в долното течение на реката на 13, 14, 15 и 16 декември ще бъдат около средно многогодишните стойности. Днес и през следващите 2-3 дни нивата във водосбора ще останат без съществени изменения. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук.