Речните нива ще останат без съществени изменения

31.08.2016г.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ-БАН) днес на места, главно в планинските райони на Централна и Западна България, след обяд и привечер ще превали и прегърми. Количествата на валежите ще бъдат 1-5 л/кв.м, локално до 10-15 л/кв.м.

В четвъртък на места в Западна България ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Количествата ще са 1-5 л/кв.м, локално до 10-15 л/кв.м. В петък вероятността за валежи е малка.

През изминалото денонощие водните нива в рекитеот по-голяма част на страната слабо са се понижавали или са останали без изменения. Водните количества на почти всички наблюдавани реки са около и под праговете за средни води. Около прага за високи води е водното количество в горното течение на р. Марица при с. Радуил и р. Сазлийка при Гълъбово (Източнобеломорски басейн). По-съществени повишения са отчетени на отделни хидрометрични пунктове, в следствие на работата на хидротехнически съоръжения.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: Регистрирани са колебания от -22 см до +46 см;

Черноморски басейн: Регистрирани са повишения с до +2 см;

Източнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания от -8 см до +21 см;

Западнобеломорски басейн: Регистрираните колебания са от -5 см до +4 см.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ-БАН:

Дунавски басейн: Днес и през следващите 3 дни речните нива ще останат без съществени изменения. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на днес, на 1 и 2 септември ще бъдат около и под средномногогодишните стойности. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира, че прогнозираните водни количества днес, на 1 и 2 септември ще бъдат около и над средномногогодишната стойност. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че водните количества в долното течение на реката днес на 1, 2 и 3 септември ще бъдат около средномногогодишната стойност. И през следващите 3-4 дни нивата във водосбора ще останат без съществени изменения. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук.