Речните нива ще продължат да се понижават

20.06.2016г.

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) обяви за днес жълт код за високи температури в цялата страна с изключение на областите Смолян, София и София област. Горещо, с максимални температури 34°-37°. В Черноморските области също ще е горещо, във вътрешността с максимални температури 34°-37°. За Черно море обявен жълт код за вятър. В часовете около и след обяд ще има пориви на вятъра от изток 15-20 м/с (7-8 бала по Бофорт). Времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск. Внимание! По данни на НИМХ – БАН на 22 юни съществува екстремален риск от пожар в районите на и около общини Ивайловград и Свиленград!

Прогнозата на НИМХ – БАН сочи, че днес на отделни места, главно в Северозападна България отново ще превали и прегърми. Количествата на валежа ще са до 5 л/кв.м. Във вторник и сряда вероятността за валежи е малка.

През денонощието от 8 ч. на 18 до 8 ч. на 19 юни водните нива на по-голямата част от наблюдаваните реки в страната са се понижавали или са останали без изменение. Водните количества на повечето от наблюдаваните реки в страната са около и под праговете за средни води. Около прага за високи води са водните количества на реките Янтра, Русенски Лом (Дунавски басейн), Провадийска и Камчия (Черноморски басейн), Тунджа – в долното й течение, Марица при гр. Първомай и притока й Сазлийка при гр. Гълъбово (Източнобеломорски басейн).

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: колебания от - 22 см до + 10 см

Черноморски басейн: водните нива са се понижили с до - 4

Източнобеломорски басейн: колебания от - 29 см до + 46 см

Западнобеломорски басейн: колебания от - 12 см до + 7 см

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в

Дунавския басейн днес и през следващите 1-2 дни, се очаква нивата на наблюдаваните реки да останат без съществени изменения. Днес, в резултат на валежи, са възможни краткотрайни, незначителни повишения в горните части на водосборите на реките, разположени западно от р. Искър, както и в планинските части на Вит, Осъм и Янтра. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества днес ще бъдат около и под средно многогодишните стойности. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира за 20, 21 и 22 юни, че водните нива ще бъдат около средно многогодишната стойност. През следващите 2-3 дни речните нива в по-голяма част от водосбора ще останат без съществени изменения. Краткотрайни повишения са възможни във водосбора на р. Росица днес. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че водното количество в долното течение на реката на 20, 21, 22 и 23 юни ще бъде над средно многогодишната стойност. Днес и през следващите 2-3 дни водните нива във водосбора ще продължат плавно да се понижават и ще бъдат под прага за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук.