Речните нива ще са без съществени изменения

13.04.2016г.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) днес не се очакват валежи. В четвъртък над Западна България, а привечер и през нощта срещу петък и на места в източните райони, ще превали краткотраен дъжд. Количества на валежа – между 1 и 5 л/кв.м, на изолирани места – до около 10 л/кв.м. В петък – почти без валежи.

През денонощието от 8 ч. на 11 до 8 ч. на 12 април водните нива в средните и долни течения на повечето от наблюдаваните реки в Дунавския басейн са се повишили значително. Повишения са отчетени и във водосбора на р. Марица (Източнобеломорски басейн). В Черноморския и Западнобеломорски басейн нивата на наблюдаваните реки са останали без съществени изменения. Водните количества на почти всички наблюдавани реки в страната са около праговете за високи води. Около и под прага за средни води са водните количества на реките: Врана при с. Кочово, Айтоска при гр. Камено, Факийска при с. Зидарово и Ропотамо при с. Веселие (Черноморски басейн), горното течение на Марица (Източнобеломорски басейн).

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: колебания от - 31 см до + 336 см

Черноморски басейн: колебания от - 14 см до + 9 см

Източнобеломорски басейн: колебанията са от - 6 см до + 79 см

Западнобеломорски басейн: колебания от - 8 см до + 5 см

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в

Дунавския басейн днес, в резултат на оттичането на реките, са възможни повишения в долните им течения. В четвъртък и петък се очаква водните нива да се понижават. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 13, 14 и 15 април ще бъдат около и над средно многогодишните стойности. Днес по-значително ще бъде покачването на водните нива в средното и долното течение на основната река. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира, че на 13, 14 и 15 април водните количества ще бъдат около и над средно многогодишната стойност. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че в долното течение на реката на 13, 14, 15 и 16 април водното количество ще бъде над средно многогодишната стойност. Днес все още ще има повишения в долните части на водосбора, а в останалата част от водосбора нивата ще се понижават. Нови краткотрайни повишения са възможни в периода 15-17 април. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук.