Речните нива ще се понижават

17.06.2016г.

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) обяви за днес и утре жълт код за високи температури във всички области. Горещо ще е времето, с максимални температури между 34° и 39°. В Черноморските области времето ще е горещо с максимални температури във вътрешността на областта около 34°, по морския бряг по-ниски – около 25°. Времето може да бъде потенциално опасно. Прогнозираните явления не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск.
Днес няма да вали. През по-голямата част от деня в събота също ще е без валежи. Вечерта и през нощта срещу неделя ще превали и прегърми на изолирани места в Северозападна и Централна Северна България Количествата ще са между 1 и 5 л/кв.м., но не е изключено и да има извалявания с по-съществени количества. В неделя на повечето места ще е без валеж След обяд в отделни планински райони е възможно да превали краткотрайно, в количества под 5 л/кв.м.

През денонощието от 8 ч. на 15 до 8 ч. на 16 юни водните нива на по-голямата част от наблюдаваните реки в страната са се понижавали или са останали без изменение. Водните количества в повечето от наблюдаваните реки са около праговете за високи води. Около и под прага за средни води са водните количества на реките Искър, Черни Вит при с. Черни Вит (Дунавски басейн), Врана при с. Надарево, Айтоска при гр. Камено, Факийска при с. Зидарово (Черноморски басейн), Марица при градовете Белово, Пловдив, Харманли и Свиленград и притоците й Чепеларска при с. Бачково и Харманлийска при Харманли, Арда (Източнобеломорски басейн), Места – в долното й течение и Струма (Западнобеломорски басейн).

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: колебания от - 89 см до + 10 см

Черноморски басейн: понижения до - 41 см

Източнобеломорски басейн: колебания от - 31 см до + 28 см

Западнобеломорски басейн: колебания от - 12 см до + 2 см

На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в

Дунавски басейн днес и утре речните нива в басейна ще продължават да се понижават. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 17 и 18 юни ще бъдат около и под средно многогодишните стойности. Водните нива на реките във водосбора ще се понижават и ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира за 17, 18 и 18 юни, че водните нива ще бъдат около средно многогодишната стойност. Речните нива във водосбора ще продължат да се понижават, като днес ще останат високи в долното течение на основната река, вследствие на оттичане и ще бъдат под праговете за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че водното количество в долното течение на реката на 17, 18, 19 и 20 юни ще бъде над средно  многогодишната стойност. Днес и през следващите 2-3 дни водните нива във водосбора ще продължат да се понижават и ще бъдат под прага за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук.