Речните нива ще се понижават и днес

24.04.2015г.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ – БАН) и днес не се очакват валежи. През нощта срещу събота и в събота на места ще превалява – количества между 1 и 5, в отделни райони до 10 л/кв.м.
През миналото денонощие речните нива в цялата страна са се понижавали или са останали без съществена промяна. Водните количества на реките Факийска при с. Зидарово и Марица при Белово са с над средни води, а на останалите наблюдавани реки в страната са над праговете за високи води.
Дунавски басейн: нивата на наблюдаваните реки са се понижили с до - 12 см.
Черноморски басейн:нивата на наблюдаваните реки са се понижили с до - 10 см.
Източнобеломорския басейн: отчетени са понижения с до - 168 см. Незначително повишение е регистрирано на река Тунджа при Елхово – с + 17 см, в резултат на оттичане и частично снеготопене.
Западнобеломорски басейн: отчетени са понижения с до - 8 см.
В резултат на метеорологичната и хидрологична обстановка, днес речните нива в страната ще продължават да се понижават или ще се задържат. В събота и неделя са възможни незначителни, краткотрайни повишения на речните нива на месата, в резултат на продължаващото частично снеготопене и прогнозираните количества валежи от дъжд.
Дунавски басейн: краткотрайни, незначителни повишения са възможни в горните и долните течения на реките Искър, Осъм, Янтра, Русенски Лом.
Подробна информация за цялата страна можете да намерите тук.