Речните нива ще се понижават или ще останат без промяна днес и през следващите два дни

04.07.2015г.

 

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) днес валежи ще има на повече места, основно в Централна и Източна България. Количествата ще са между 5 и 15 л/кв.м, в отделни райони на Централна Северна и Североизточна България са възможни до 20-25 л/кв.м. В неделя преваляванията ще има главно в източната половина от страната и планинските райони. Количествата на валежите ще са предимно между 5 и 10 л/кв.м. В понеделник на отделни места в източните и планинските райони слабо ще превали до 1-5 л/кв.м.
През изминалото денонощие речните нива в страната са се понижавали или задържали. Водните количества на по-голяма част от наблюдаваните реки са около праговете за средни води. Нa някои измервателни станции в Дунвския басейн (р. Вит, р. Осъм, долното течение на р. Янтра и притока и р. Росица), в Черноморския басейн (р. Камчия), Източнобеломорския водосбор (средното течение на р. Марица) и в Западнобеломорския басейн (долното течение на р. Места), водните количества са около праговете за високи води. Регистрираните в 8 ч. нива на наблюдаваните реки са се изменяли, както следва:
Дунавски басейн: от - 242 см (р. Осъм при Изгрев) до + 2 см.
Черноморски басейн: речните нива са се понижили до - 4 см или са останали непроменени.
Източнобеломорски басейн: от - 16 см до + 21 см. Регистрирани са незначителни повишения в средното течение на р. Марица.
Западнобеломорски басейн: в поречието на Места и Струма са регистрирани понижения на речните нива до – 8 см.
Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН, нивата на наблюдаваните реки днес и в следващите два дни ще се понижават или ще останат без промяна. В резултат на прогнозирани валежи от дъжд са възможни краткотрайни повишения на водните нива.
В Дунавския басейн речните нива в периода 4-6 юли ще се понижават. Краткотрайни повишения са възможни по Добруджанските реки днес. Според моделираните водни количества за р. Искър днес и в понеделник речните нива ще са около и под средната многогодишна стойност. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Според моделираните водни количества за р. Янтра прогнозираните водни количества 4, 5 и 6 юли ще бъдат над средно многогодишната стойност, но са под прага за внимание. Според моделираните водни количества за р. Русенски Лом водното количество в долното течение на реката днес и в понеделник ще бъдe около и над средно многогодишната стойност. В прогнозирания период са възможни незначителни повишения във водосбора.
Подробна информация за страната можете да намерите тук.