Речните нива ще се понижават или ще остават без изменение

14.04.2016г.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) днес до обяд ще бъде без валежи. След обяд и през нощта срещу петък ще се развива купеста облачност и на много места ще превали. Количествата на валежа ще са между 5 и 10 л/кв.м, локално – до 15 л/кв.м. В петък само на отделни места, главно в североизточните райони ще превали в количества до 1-3 л/кв.м. В събота няма да вали.

През денонощието от 8 ч. на 12 до 8 ч. на 13 април водните нива в повечето от наблюдаваните реки в страната са се понижили. Повишения са отчетени във водосборите на реките Янтра при с. Каранци (Дунавски басейн), Айтоска при с. Камено (Черноморски басейн), Марица (Източнобеломорски басейн). Водните количества на почти всички наблюдавани реки в страната са около праговете за високи води. Около и под прага за средни води са водните количества на реките Искър при гр. Нови Искър (Дунавски басейн), Врана при с. Кочово, Айтоска при гр. Камено, Факийска при с. Зидарово и Ропотамо при с. Веселие (Черноморски басейн), горното течение на р. Марица и р. Върбица при сп. „Джебел“ (Източнобеломорски басейн).

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: колебания от - 87 см до + 68 см

Черноморски басейн: колебания от - 4 см до + 2 см

Източнобеломорски басейн: колебанията са от - 80 см до + 22 см

Западнобеломорски басейн: колебания от - 6 см до + 2 см

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в

Дунавския басейн днес нивата на наблюдаваните реки ще продължат да се понижават, като в резултат на продължаващото им оттичане, са възможни незначителни, краткотрайни повишения в долните им течения. В петък и събота, вследствие на прогнозирани валежи се очакват повишения във водосборите на реките Вит, Осъм, Янтра, Русенски Лом. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 14, 15 и 16 април ще бъдат около и над средно многогодишните стойности. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира, че водните количества за 14, 15 и 16 април ще бъдат около и над средно многогодишната стойност. От днес се очакват повишения на водните нива в целия водосбор.Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че в долното течение на реката на 14, 15, 16 и 17 април водното количество ще бъде над средно многогодишната стойност. Днес нивата и в долните части на водосбора ще започнат да се понижават. Нови краткотрайни повишения са възможни в периода 15-17 април. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук.