Речните нива ще се повишават

09.03.2016г.

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ- БАН) обяви за днес жълт код за дъжд в областите Кюстендил и Благоевград. През следващото денонощие ще има значителни валежи с количества до 20 л/кв.м.

Времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск.

Днес ще вали дъжд в Централна, а после и в Западна България. Количествата - 5-15 л/кв.м. до 20 л/кв.м. в Югозападна. В четвъртък валежи ще има в цялата страна. В Западна и Централна България за денонощието се очакват 15-25 л/кв.м, а в Източна 5-10 л/кв.м. В петък с прекъсвания ще продължи да превалява, количествата 5-10 л/кв.м, в южните райони 3-7 л/кв.м.

През денонощието от 8 ч. на 7 до 8 ч. на 8 март са регистрирани повишения на речните нива в страната, както следва:

Дунавски басейн: горното и средно течение на р. Искър, Огоста – долното течение, р. Вит – горното течение и на р. Осъм – горното течение;

Източнобеломорски басейн: р. Марица – долното течение;

Западнобеломорски басейн: повишения са регистрирани в долното течение на р. Места и в цялото поречие на р. Струма.

Водните количества на реките в по-голямата част от страната са около праговете за високи води. Около и под прага за средни води са р. Черни Вит при с. Черни Вит, р. Голяма река при гр. Стражица (Дунавски басейн), р. Врана при с. Надарево, р. Айтоска при гр. Камено, р. Факийска при с. Зидарово и р. Ропотамо при с. Веселие (Черноморски басейн), горно и средно течение на р. Марица (Източнобеломорски басейн).

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: Регистрираните колебания на речните нива са от -17 см до +62 см;

Черноморски басейн: Регистрирани са понижения на речните нива с до -6 см;

Източнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания на водните нива от -20 см до +14 см;

Западнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания на водните нива от -18 см до +70 см в поречие Места и повишения с до +38 см в поречие Струма.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН:

Дунавски басейн: Днес са възможни краткотрайни повишения на нивата на реките в басейна - главно в долните течения, вследствие оттичане. По-значителни повишения се очакват на 10 и 11март, вследствие на прогнозирани валежи във водосборите на р. Огоста, р. Искър – средно течение, р. Вит, р. Осъм, р. Янтра.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира: Прогнозираните водни количества на 9, 10 и 11 март ще бъдат над средната многогодишна стойност. На 10 март се очаква покачване на водните нива на реките във водосборите на реките Владайска,  Банкенска и  Малък Искър. В периода 9-10 март ще се покачи водното ниво в средното и долното течение на основната река. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира: Прогнозираните водни количества за 9, 10 и 11 март ще бъдат над средномногогодишната стойност. През следващите 2-3 дни са възможни повишения на речните нива във водосбора. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира: Прогнозиранато водно количество в долното течение на реката на 9, 10, 11 и 12 март ще бъде над средномногогодишната стойност. От днес ще започнат повишения на водните нива, като по-значителни повишения се очакват в периода 10-12 март във водосбора на р. Черни Лом. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук