Речните нива ще се повишават

14.03.2016г.

Националният институт по метеорология и хидрология(НИМХ-БАН) обяви  за днес жълт код за вятър в дванадесет области - Русе, Търговище, Разград, Шумен, Силистра, Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Сливен, Хасково и Кърджали. Ще духа силен североизточен вятър със средна скорост 15-17 м/сек, пориви до 22-24 м/сек.

Времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск.

НИМХ  обяви и оранжев код за вятър и силно вълнение в Черно море. Вятър от север-североизток 17-20 м/с (7-8 бала по Бофорт) с пориви до 24 м/с (9бала). Вълнение 4-5 бала.

Времето е опасно. Прогнозирани са по-рядко случващи се метеорологични явления. Възможни са материални щети и има опасност от наранявания. Бъдете много внимателни и се информирайте подробно и често за метеорологичната обстановка. Съобразявайте се с неизбежните рискове и следвайте всички съвети на компетентните органи.

Днес валежите чувствително ще отслабнат и ще спрат. Количества ще има главно в Рило-Родопския масив и на отделни места в югозападните и югоизточните райони - до 5-6 л/кв.м. Във вторник и сряда вероятността за валежи е малка.

През денонощието от 8ч. на 12 до 8ч.на 13 март  водните нива на почти всички наблюдавани реки в Дунавския басейн са се понижавали.  В Черноморския са останали без съществени изменения. Незначителни повишения са отчетени в поречията на Тунджа, Марица и Арда в Източнобеломорския басейн. Повишения са регистрирани и в Западнобеломорския басейн, по-съществени  в долното течение на р. Места.

Водните количества на реките в почти цялата страна са около праговете за високи води. Около и под прага за средни води са водните количества на реките: Айтоска при с. Камено, Факийска при с. Зидарово, Ропотамо при с. Веселие (Черноморски басейн), Марица при гр. Пловдив (Източнобеломорски басейн).

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: Регистрирани са колебания на нивата от -49 см до +25 см;

Черноморски басейн: Регистрирани са колебания на нивата от -2 см до +4 см;

Източнобеломорски басейн: Регистрираните изменения са от -14 см до +56 см;

Западнобеломорски басейн: Регистрираните колебания на речните нива са:

- в поречие Места – от -5/+67 см;

- в поречие Струма от -14/+11 см.

На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН:

Дунавски басейн: Днес нивата на реките в басейна ще се повишават, в резултат на регистрирани валежи: р. Лом, р. Огоста – горното и средното  течение, р. Искър – горното  и средното  течение, р. Вит – горното течение, р. Осъм – горното и средното  течение, р. Янтра – целия водосбор, р. Русенски Лом – горното течение (притока й р. Черни Лом). На 15 и 16 март  повишения се очакват в долните течения на наблюдаваните реки, вследствие на оттичане.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира:  Водните количества на 14, 15 и 16 март  ще бъдат над средната многогодишна стойност. На 14 и 15 март се очаква покачване на водните нива на реките във водосборите на реките Владайска и Малък Искър и на водното ниво в средното и долното течение на основната река. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира: Прогнозираните водни количества за 14 и 15 март ще бъдат над, а на 16 около средномногогодишната стойност. Водните нива на 14 март ще се повишават в целия водосбор. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира:  Водното количество в долното течение на реката на 14, 15, 16 и 17 март  ще бъде над средномногогодишната стойност. До 15 март са възможни краткотрайни повишения на нивата във водосбора.  По-съществени се очаква да бъдат днес, в горните части на водосбора на р. Черни Лом. След 15 март нивата в целия водосбор ще започнат да се понижават. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Нивото на река Дунав при Калафат/Видин/ е в зоната на „Защита от наводнение“ по румънската система и съвсем слабо ще се понижава до 20 март.

Подробна информация за страната можете да намерите тук