Речните нива ще се повишават или ще остават без изменение

25.05.2016г.

 

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) обяви за днес жълт код за вятър в областите ВИДИН, МОНТАНА, ВРАЦА, ЛОВЕЧ, ПЛЕВЕН, ГАБРОВО, ВЕЛИКО ТЪРНОВО, РУСЕ, ТЪРГОВИЩЕ, РАЗГРАД, ПЛОВДИВ, ПАЗАРДЖИК, СОФИЯ ОБЛАСТ, СОФИЯ, ПЕРНИК, КЮСТЕНДИЛ И БЛАГОЕВГРАД! Ще духа умерен и силен запад-северозападен вятър с пориви между 20 и 25 м/с. Времето може да бъде потенциално опасно. Прогнозираните явления не са необичайни, но изискват внимание. Ако възнамерявате да вършите работа на открито, следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск.

През деня днес валежите ще са на повече места в количества до около 10 л/кв.м. В четвъртък отново ще има превалявания, количествата в повечето места ще са от 1-2 до 10-15 л/кв.м на денонощие. В отделни райони, където се развие по-мощна купесто-дъждовна облачност (главно източните райони от страната и в планините) и валежите са по-интензивни, ще има и по-големи количества. В петък в следобедните часове на места в страната ще превали, количествата ще са между 5 и 10 л/кв.м., на отделни места в Източна България са възможни краткотрайни локални извалявания до около 20 л/кв.м.

През денонощието от 8 ч. на 23 до 8 ч. на 24 май водните нива на по-голяма част от наблюдаваните реки са се понижавали или са останали без съществени изменения. Повишения са регистрирани по цялото течение на р. Марица и на р. Харманлийска при гр. Харманли (Източнобеломорски басейн), както и на р. Пиринска Бистрица при с. Горно Спанчево (Западнобеломорски басейн). Водните количества на повечето от наблюдаваните реки в страната са около и над праговете за високи води. Около и под прага за средни води са водните количества на р. Черни Вит при с. Черни Вит,р. Осъм при гр. Троян, р. Джулюница при с. Джулюница, р. Голяма река при гр. Стражица (Дунавски басейн), р. Айтоска при гр. Камено, р. Факийска при с. Зидарово (Черноморски басейн), р. Марица при гр. Свиленград и гр. Харманли - в долното й течение, както и р. Харманлийска при гр. Харманли (Източнобеломорски басейн). Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: колебанията са от - 12 см до + 9 см

Черноморски басейн: понижения до - 6 см

Източнобеломорски басейн: колебания от - 29 см до + 39 см

Западнобеломорски басейн: колебанията са от - 10 см до + 8 см

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в

Дунавския басейн вследствие на паднали и прогнозирани валежи днес и утре се очакват повишения на водните нива на реките в целия Дунавски  басейн. По-значителни повишения на водните нива ще има в долните течения на р. Вит и р. Осъм, във водосбора на р. Янтра и във водосбора на р. Русенски Лом. От 27.05 реките ще се понижават, като повишения ще има в долните течения на р. Янтра и р. Русенски Лом, вследствие на оттичане. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 25, 26 и 27 май ще бъдат над средно многогодишните стойности. Днес ще има краткотрайни повишения на водните нива на реките в долната част на водосбора, главно във водосборите на реките Малък Искър, Златна Панега и Гостиля. От 26 май водните нива на реките във водосбора на р. Искър ще се понижават. Повишения ще има в долното течение на основната река Искър в периода 24.05 - 27.05. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира за 25, 26 и 27 май, че водните нива ще бъдат над средно многогодишната стойност. Водните нива в целия водосбор се повишават. Повишенията ще продължат и през следващите 1-2 дни, като само водното количество на р. Янтра при Габрово ще премине прага за внимание на 26 май. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че водното количество в долното течение на реката на 25, 26, 27 и 28 май ще бъде над средно многогодишната стойност. Започнали са повишения във водосбора. Значителни повишения се очакват днес в сутрешните часове в горните части на Черни лом. От следобедните часове днес и утре, вследствие на нови прогнозирани валежи и оттичане се очакват значителни повишения и в долната част на Русенски Лом, като в следобедните и вечерни часове утре е възможно да бъде достигнат жълтия праг за предупреждение при с. Божичен.

Подробна информация за страната можете да намерите тук.