Речните нива ще се повишават - на места значително

11.10.2016г.

Националният институт по метеорология и хидрология на БАН (НИМХ- БАН) обяви за днес  жълт код за значителни валежи със сумарно количество около и над 35 л/кв.м. в областите Благоевград, Кюстендил, Перник, София-област, София-град, Смолян и планинските райони на област Пазарджик.

По данни и прогнози на НИМХ днес валежите ще продължат, в Северозападна България, с количества 10-20 л/кв.м, на отделни места в планините до 25 л/кв.м. В  страната и на места в Рило-Родопската област ще има значителни валежи със сумарно количество около и над 35 л/кв.м. В източните райони количествата ще са 10-15 л/кв.м. В сряда с прекъсвания ще превалява дъжд, но по-късно през деня от запад ще започне спиране на валежите. Нови количества от 5-10 л/кв.м. В четвъртък не се очакват  валежи.

През денонощието от 8 ч на 9 до 8 ч на 10 октомври водните нива в реките от по-голямата част на страната са останали без съществени изменения. Повишения с до +19 см, вследствие на валежи са регистрирани на отделни измервателни пунктове в Дунавски и Източнобеломорски басейн. По-значителни повишения до +89 см са регистрирани на р. Въча при гр. Девин в м. Забрал, вследствие на работата на хидротехнически съоръжения.

Водните количества на всички наблюдавани реки в страната са около и под праговете за средни води.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: Регистрирани са колебания от -24 см до +21 см;

Черноморски басейн: Регистрирани са повишения до +2 см;

Източнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания от -11 см до +19см;

Западнобеломорски басейн: Регистрираните колебания са от -7 см до +6 см.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН:

Дунавски басейн: Днес и утре, вследствие на очаквани валежи, водните нива в голяма част от басейна ще се повишават.  По – значителни повишения са възможни в реките западно от р. Искър (р. Скът, р. Огоста, р. Цибрица, р. Лом, р. Арчар, Витбол, р. Войнишка, р. Тополовец и р. Тимок), както и във водосборите на реките Ерма и Нишава. В ранните часове на 12 октомври ще започнат по – значителни повишения и във водосборите на Добруджанските реки, горното и средно течение на р. Искър и старопланинските притоци на реките рекитеВит,  Осъм, Янтра и Русенски Лом. От 13 октомври водните нива в басейна ще започнат да се понижават.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира: Водните количества на 11, 12 и 13 октомври  ще бъдат около и над средно многогодишните стойности. Днес и утре ще ce покачат нивата на реките във водосборите  над яз. Панчарево, р. Владайска, р. Банкенска, р. Лесновска, р. Блато, р. Батулийска и р. Искрецка, р. малък Искър, р. Златна Панега и р. Гостиля. В следващите три дни ще има покачване на водното ниво в средното и долното течение на основната река. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание. На 13 октомври  водните нива на реките в тези водосбори ще започнат да се понижават.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира: Прогнозираните водни количества за 11, 12 и 13 октомври ще бъдат над средно многогодишните стойности. Днес и утре се очакват повишения на водните нива в целия водосбор на р. Янтра, вследствие на валежи. По-значително повишението на основната река е възможно на 12 октомври при  Габрово. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира: Прогнозираните водни количества в долното течение на реката на 11, 12, 13 и 14 октомври ще бъдат около и над средно многогодишните стойности. Днес нивата във водосбора ще останат без съществени изменения. В периода 12-14 октомври  са възможни значителни повишения на водните нива в басейна, първият ден - главно в горните части на водосбора, от нощта срещу 13 октомври - и в долните. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук.