Речните нива ще се повишават заради обилни валежи

06.10.2017г.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология на БАН (НИМХ-БАН) през изминалото денонощие речните нива в страната са се понижавали или са останали без изменения. По-значителни изменения в резултат на работата на хидротехнически съоръжения са отчетени във водосборите на р. Искър до +20 см (Дунавски басейн) и р. Въча  с до -91 см (Източнобеломорски басейн). Водните количества на всички наблюдавани реки в страната са около и под праговете за средни води. Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: колебания от -12см до +20 см;

Черноморски басейн: понижения до -2 см;

Източнобеломорски басейн: колебания от -91 см до +3 см;

Западнобеломорски басейн: колебания от -11 см до +9 см.

Въз основа на метеорологичната прогноза обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ–БАН правят прогноза:

Дунавски басейн: Днес речните нива в басейна ще се понижават или ще се задържат без съществени изменения. От ранните сутрешни часове на 7.10 в резултат на валежи ще започнат повишения на речните нива във водосборите на реките, разположени на запад от водосбора на р. Огоста.  От следобедните часове на 7 и 8 октомври значителни повишения ще има във всички реки от басейна. В периода 7-8.10 опасност от поройни наводнения ще има:

·                     във водосборите на реките западно от р. Огоста и в притоците на р. Огоста над яз. „Огоста“ около 06:00 UTC (+3 часа местно време) на 7.10.2017 г.

·                     във водосборите на реките над яз. „Искър“, както и в средното и долното течение на р. Искър около 12:00 UTC (+3 часа местно време) на 7.10.2017 г.

·                     във водосборите на р. Вит, р. Осъм и на добруджанските реки около 14:00 UTC (+3 часа местно време) на 07.10.2017 г.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира: водни количества на 7, 8 и 9.10.2017 г. над средномногогодишните стойности. Днес речните нива във водосбора ще се задържат без съществени изменения. От следобедните часове на 7.10 ще има повишения на водните нива на реките в басейна, като по-съществени ще бъдат във водосборите: над яз. Панчарево, р. Владайска, р. Лесновска, р. Батулийска, р. Искрецка, р. Малък Искър, р. Златна Панега. На 7, 8 и 9.10 ще се повиши водното ниво в средното и долното течение на река Искър. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира: водни количества за 7, 8 и 9.10.2017 г. около средномногогодишните стойности. Днес и утре до обяд речните нива ще останат без съществени изменения. Във вечерните часове на 7.10 и 8.10. вследствие на валежи се очакват повишения на речните нива във водосбора. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира: водни количества в долното течение на реката на 6, 7, 8 и 9.10.2017 г. около и над средномногогодишните стойности. Днес и през следващите 1-2 дни нивата във водосбора все още ще останат без съществени изменения. От следобедните часове на 7.10., както и на 8 и 9.10., се очакват значителни повишения във водосбора: в следобедните и вечерни часове на 7 и на 8.10, главно горните и средните части на водосбора, от следобедните часове на 8.10 – и в долните му части. Вследствие на очакваните интензивни валежи през нощта на 7.10 срещу 8.10 са възможни поройни наводнения във водосбора. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук