Реките ще бъдат около и под средните води

02.11.2016г.

По данни и прогнози  на  Националния  институт по метеорология и хидрология на БАН (НИМХ-БАН) днес ще е без валежи. В четвъртък по-късно през деня и през нощта срещу петък на места ще превали. Количествата в Северна България ще са 3-8 л/кв.м, а в Южна - 1-3 л/кв.м. В петък валежите бързо ще спрат, само сутринта на отделни места в източните райони все още са възможни незначителни превалявания.

През денонощието от 8 ч на 31 октомври до 8 ч  на 1 ноември в по-голямата част от страната водните нива са останали без съществени изменения.Водните количества на почти всички наблюдавани реки в страната са около и под праговете за средни води. Около праговете за високи води са водните количества на р. Провадийска при Провадия (Черноморски басейн), р. Марица при Пловдив и Свиленград /при Свиленград се извършват строителни дейности, довеждащи до подприщване на реката в участъка/ (Източнобеломорски басейн). Вследствие на работата на хидротехнически съоръжения, при отделни измервателни пунктове във водосбора на река Марица (Източнобеломорски басейн), са отчетени по-съществени денонощни колебания на нивата с от -18 до +33 см.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: Регистрирани са колебания от -7 см до +9 см;

Черноморски басейн: Регистрирани са повишения до +2 см;

Източнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания от -13 см до +8 см;

Западнобеломорски басейн: Регистрираните колебания са от -7 см до +7 см.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН:

Дунавски басейн: Днес и през следващите 1-2 дни водните нива в басейна ще останат без съществени изменения. От вечерните часове на 3 и 4 ноември, в резултат на валежи са възможни краткотрайни, незначителни повишения на водните нива в средните и долни части от водосборите на реките в басейна.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира: Прогнозираните водни количества за 2, 3 и 4 ноември ще бъдат около и под средно многогодишните стойности. Във вечерните часове на 3 и 4 ноември, ще има краткотрайно, незначително повишение на водните нива на реките във водосбора на р. Искрецка и в средното и долното течение на основната река Искър. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира: Прогнозираните водни количества за 2, 3 и 4 ноември ще бъдат около и под средно многогодишните стойности. Днес и през следващите два дни водните нива ще останат без съществени изменения. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира: Прогнозираните водни количества в долното течение на реката за 2, 3, 4 и 5 ноември ще бъдат около средно многогодишните стойности. Днес и през следващите 2-3 дни нивата във водосбора ще останат без съществени изменения, като на 4 и 5 ноември са възможни незначителни повишения във водосбора. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук.