Реките ще останат без съществени изменения

27.12.2016г.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) днес до обяд валежите в повечето райони от страната ще спрат. На места в източните райони ще има ръмежи от дъжд. Количествата ще са от 1-2 л/кв.м. В сряда на много места ще превали сняг или дъжд, който бързо ще премине в сняг. Количествата ще са между 1 и 5 л/кв.м, в планините и планинските райони на Западна България – до около 10-12 л/кв.м. През нощта срещу четвъртък все още на места ще превалява сняг в количества до около 5 л/кв.м. В четвъртък са възможни само изолирани слаби превалявания от сняг, главно в планинските и североизточните райони, в количества до 2-3 л/кв.м.

През последното денонощието водните нива на наблюдаваните реки в страната са се понижавали или са останали без съществени изменения. Незначителни повишения вследствие на валежи са отчетени на отделни измервателни пунктове в Дунавски басейн. Вследствие работата на хидротехнически съоръжения са регистрирани по-съществени денонощни колебания на водните нива (от – 30 см до + 23 см) в Дунавския и Източнобеломорския басейн. Поради ниските температури и малките водни количества при измервателните пунктове в отделни участъци на реките в Дунавския басейн е регистрирано образуване на брегови лед. Водните количества на всички наблюдавани реки са около и под праговете за средни води.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: колебания от – 13 см до + 11 см

Черноморски басейн: не са регистрирани изменения

Източнобеломорски басейн: колебания от – 30 см до + 23 см

Западнобеломорски басейн: колебания от – 6 см до + 6 см
Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в

Дунавския басейн и през следващите 2 дни речните нива ще се задържат без съществени изменения. Днес, както и в следобедните и вечерни часове на 28 и на 29 декември вследствие на валежи, са възможни незначителни краткотрайни повишения на водните нива, главно в планинските части от водосборите на реките Огоста, Искър, Вит, Осъм и Янтра.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 27, 28 и 29 декември ще бъдат около средно многогодишните стойности, но под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира за 27, 28 и 29 декември, че водните количества ще бъдат около и под средно многогодишните стойности. Незначителни повишения на водните нива са възможни на 28 и 29, но водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че в долното течение на реката на 27, 28, 29 и 30 декември ще бъдат около и под средно многогодишните стойности. Днес и през следващите 2-3 дни нивата във водосбора ще останат без съществени изменения, а водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук.