Реките ще са без съществени изменения, НИМХ обявява жълт код за сняг

28.11.2016г.

Националният институт по метеорология и хидрология към Българската академия на науките (НИМХ-БАН) обявява за днес жълт код за сняг в областите София-град, София-област, Перник и Кюстендил. След обяд, с понижението на температурите, дъждът там ще премине в сняг. През нощта и във вторник ще продължи да превалява сняг, като валежите ще обхванат по-голямата част от страната. Ще се образува тънка и неравномерна снежна покривка.

Жълт код за сняг утре НИМХ-БАН обявява в 20 области, като изключение са Видин, Русе, Разград, Силистра, Добрич, Шумен, Варна и Бургас. Ще вали сняг и ще се образува тънка и неравномерна снежна покривка.

Днес ще превалява на повече места в Южна България, а до вечерта и над източната част от страната. Над 1200-1500 м валежите ще са от сняг. След обяд първо в западните, а до края на деня и през нощта срещу вторник – и в останалите райони, дъждът ще преминава в сняг. Количествата за денонощието ще са от 1-2 до 10-12 л/кв.м. Във вторник валежите от сняг ще продължат. Очакваните количества в по-голямата част от страната са 10-15 л/кв.м, а в крайните северозападни и североизточните райони – 0-3 л/кв.м.

През денонощието от 8.00 ч. на 26 ноември до 8.00 ч. на 27 ноември водните нива на реките в страната са останали без съществени изменения. Водните количества на почти всички наблюдавани реки в страната са около и под праговете за средни води.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: Регистрирани са колебания от -22 см до +10 см;

Черноморски басейн: Не са регистрирани колебания;

Източнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания от -10 см до +12 см;

Западнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания от -6 см до +8 см.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ-БАН:

Дунавски басейн: Днес и през следващите 1-2 дни водните нива на реките в басейна ще бъдат без съществени изменения. Незначителни краткотрайни повишения, в резултат на валежи, са възможни от следобедните часове днес и утре в реките от целия басейн.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 28, 29 и 30 ноември ще бъдат около средномногогодишните стойности. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира, че водните количества за 28, 29 и 30 ноември ще бъдат около и под средномногогодишните стойности. Днес и през следващите два дни водните нива във водосбора ще бъдат без съществени изменения. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че водните количества в долното течение на реката на 28, 29, 30 ноември и 1 декември ще бъдат около средномногогодишните стойности. Днес и през следващите 2-3 дни нивата във водосбора ще останат без съществени изменения. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук.