Седмица на водата по повод Деня на водата

14.03.2014г.

         В понеделник, 17 март, Басейнова дирекция за управление на водите Дунавски район с център Плевен (БДУВДР – Плевен) поставя началото на Седмицата на водата, посветена на Световния ден на водата, който се отбелязва на 22 март.

За Плевенска област организатори на поредицата от екологични образователни инициативи са БДУВДР – Плевен, Регионална инспекция по околната среда и водите – Плевен (РИОСВ - Плевен) и „Водоснабдяване и канализация” ЕООД – град Плевен.

На 17 март, понеделник, в 9.30 часа ще започне воден празник в детска градина „Теменуга” – град Плевен, по време на който, под формата на игра, с децата ще бъде обсъдено как всички – и малки, и големи, можем да допринесем за опазването на природното богатство.

В същия час, но на 18 март, ще започне голям пролетен воден празник в детска градина „Синчец” в Плевен. В същия ден, в 11.50, започва срещата с осмокласници в Професионална гимназия по електроника и химични технологии „Проф. Асен Златаров” – Плевен.

По традиция, Денят на водата ще бъде отбелязан съвместно и с отдел „Природа” на Регионален исторически музей – Плевен. В 11 часа на 19 март ще удари звънецът за час по екология в Музея за първокласници от начално училище „Патриарх Евтимий” – град Плевен. В заниманията ще се включат и студенти от Педагогически колеж – Плевен към Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий”.

Същия ден, но от 14 часа, воден празник ще има и в Дневен център за възрастни с увреждания в Плевен.

На следващия ден, 20 март, ще се проведат две лекции за опазването на водата с ученици от НУ „Св. Св. Кирил и Методий” в град Долни Дъбник.

Денят на водата ще бъде отбелязан традиционно на самата дата от Общински център за извънучилищни дейности и занимания по интереси в село Байкал, община Долна Митрополия.

Интересни предизвикателства за Деня на водата са подготвили за ученици и деца от Регионалната инспекция по околната среда и водите във Враца на 20 и 21 март. Партньор на инициативите във Враца е БДУВДР – Плевен. 

 

Световният ден на водата се провежда ежегодно с цел световната общност да се застъпи за устойчиво управление на водните ресурси и привлече общественото внимание върху важността от наличие на прясна вода. Инициативата се поражда през 1992 г. на Конференцията на Обединените нации „Екология и развитие”, проведена в Рио де Женейро. Денят се отбелязва официално от 1993 г., като ежегодно се организират прояви в цял свят, посветени на водата. Всяка година те са под различно мото, като за тази то е „Вода и енергия”. Подробна информация за инициативите от Деня на водата можете да намерите тук.