Ще има слаби понижения на речните нива

18.10.2016г.

По данни на Националния институт по метеорология и хидрология на БАН (НИМХ-БАН)  днес ще бъде без валежи. През нощта в сряда ще превали на места, главно в северозападната половина от страната. Количествата на валежите ще са между 1 и 5 л/кв.м, но на отделни места са възможни и по-големи. През следващото денонощие в източните райони ще превали отново, с количества между 1 и 5 л/кв.м, а на отделни места и повече.

През денонощието от 8.00 ч. на 16 октомври до 8.00 ч. на 17 октомври в по-голямата част от страната водните нива са се повишавали или са останали без изменение. Водните количества на всички наблюдавани реки в страната са около и под праговете за средни води. Водните количества на р. Марица при гр. Свиленград (Източнобеломорски басейн) и на р. Пиринска Бистрица при с. Горно Спанчево (Западнобеломорски басейн) са около прага за високи води.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: Регистрирани са колебания от -23 см до +23 см;

Черноморски басейн: Регистрираните колебания са от -1 до +4 см;

Източнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания от -11 см до +14 см;

Западнобеломорски басейн: Регистрираните колебания са от –9 см до +10 см.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ-БАН:

Дунавски басейн: Днес водните нива на реките в басейна ще се понижават или ще бъдат без изменения. На 19 октомври отново ще има краткотрайно, незначително повишение на водните нива във водосборите на реките западно от р. Огоста, в самата р. Огоста и р. Искър. На 20 октомври речните нива в басейна ще се понижават или ще бъдат без изменения

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 18, 19 и 20 октомври ще бъдат около и под средномногогодишните стойности. Днес водните нива на реките в тези водосбори временно ще започнат да се понижават и на 19 октомври отново ще има краткотрайно, незначително повишение. Днес и утре ще има покачване на водното ниво в средното и долното течение на основната река, като количествата ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира, че водните количества за 18, 19 и 20 октомври ще бъдат около и над средномногогодишните стойности. На 19 и 20 октомври водните нива ще се понижават и количествата ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира,  че водните количества в долното течение на реката на 18, 19, 20 и 21 октомври ще бъдат около средномногогодишните стойности. Днес се очакват повишения във водосбора. От 19 октомври нивата ще започнат да се понижават, като водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук.