Ще преобладава понижение и задържане на речните нива

04.06.2015г.

 

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ – БАН) днес ще има валежи на повече места, временно и интензивни. Ще превалява и през нощта срещу петък. Очакваните количества са от 3-10 л/кв.м, локално до около 20-22 л/кв.м. В петък ще има краткотрайни валежи, на места с гръмотевици. Очаквани количества: 3-10 л/кв.м, локално до около 20 л/кв.м. В събота – почти без валежи.
През изминалото денонощие речните нива в страната са продължили да се понижават или са се задържали. Регистрираните водните количества на наблюдавани реки в страната са около праговете за средни води.
Дунавски басейн: нивата на наблюдаваните реки са се понижавали до - 20 см.
Черноморски басейн: регистрирани са колебания на нивата - 2 см до + 4см.
Източнобеломорски басейн: регистрирани са колебания на нивата - 62 см до + 6 см.
Западнобеломорски басейн: нивата на наблюдаваните реки са се понижавали до - 4 см.
В резултат на метеорологичната прогноза и хидрологичната обстановка, днес нивата на наблюдаваните реки в страната ще продължат да се понижават или ще се задържат.
Дунавски басейн: нивата на наблюдаваните реки ще останат без съществена промяна или ще продължат да се понижават. Днес и утре, в резултат на прогнозираните валежи, които на места ще бъдат интензивни са възможни краткотрайни, незначителни повишения на нивата в горните течения на реките Осъм, Янтра (горното течение на река Росица и горното течение на Дряновска река). Според моделираните водни количества за река Искър от днес до събота те ще са над средната многогодишна стойност. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Според моделираните водни количества за река Янтра прогнозираните водни количества днес и утре ще бъдат над средно многогодишната стойност, като се очаква понижение на основната река и притоците й, но ще са под прага за внимание. Според моделираните водни количества за река Русенски Лом водното количество в долното течение на реката на 4, 5 и 6 юни ще бъде около средно многогодишната стойност, като водното ниво няма да се промени съществено.
Подробна информация за страната можете да намерите тук.