Ще преобладава понижение или задържане на речните нива

29.07.2016г.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) днес ще е почти без валежи. Незначителни количества са възможни на места в планинските райони на Западна България. В събота и неделя няма да вали.

През денонощието от 8 ч. на 27 до 8 ч. на 28 юли речните нива в по-голямата част от страната са се понижавали или са останали без съществени изменения. В резултат на комбинация от валежи и работа на хидротехнически съоръжения, при отделни хидрометрични пунктове в Дунавски и Източнобеломорски басейн, са регистрирани по-значителни колебания на водните нива. Водните количества на почти всички наблюдавани реки в страната са около и под праговете за средни води.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: колебания от - 30 см до + 35 см

Черноморски басейн: водните нива са без изменение

Източнобеломорски басейн: колебания от - 19 см до + 12 см (по-значителни колебания от -27/+33 см, регистрирани на р. Марица при Пазарджик са вследствие на работата на хидротехнически съоръжения

Западнобеломорски басейн: колебанията са от - 6 см до + 6 см

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в

Дунавския басейн днес следобeд са възможни краткотрайни повишения на нивата на реките в горното течение на р. Огоста, както и във водосборите на реките разположени западно от нея. На 30 и 31 юли водните нива на реките в басейна ще се понижават или ще останат без съществени изменения. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 29, 30 и 31юли  ще бъдат около и под средно многогодишните стойности. Днес в следобедните часове са възможни краткотрайни, незначителни повишения на водните нива на реките във водосборите над яз. „Панчарево“ и по реките Владайска, Искрецка и Батулийска. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира за 29, 30 и 31 юли, че водните нива ще бъдат около и под средно многогодишните стойности. Днес и през следващите два дни речните нива ще останат без съществени изменения, а водните количества ще бъдат под праговете за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че водните количества в долното течение на реката на 29, 30, 31 юли и 1 август ще бъдат около средно многогодишната стойност. Днес и през следващите 2-3 дни речните нивата във водосбора ще останат без съществени изменения и под под праговете за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук.