Ще преобладава повишение на речните нива

09.11.2016г.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология на БАН (НИМХ – БАН )днес са възможни поройни и дъждовни наводнения в Дунавския, Източнобеломорския и Западнобеломорския район.

За днес от НИМХ за по-голямата част от страната, с изключение на областите Видин и Монтана, е обявен жълт код за значителни валежи, в Източна България и за силен вятър. В повечето райони количествата на валежите ще бъдат между 15 и 35 л/кв.м, на отделни места и повече. Вятърът в източните райони ще достига до 20-22 м/с.

За Черно море е обявен жълт код за вятър. Следобед вятърът от юг отново ще се усили до 14-17 м/сек /7 бала по Бофорт/, пориви до 20 м/сек /8 бала по Бофорт/.

През това денонощие на много места ще има валежи, на места значителни. Количествата в повечето райони ще бъдат между 15 и 35 л/кв.м., на отделни места и повече. С преминаването на студения фронт през Източна България там значителни валежи ще има привечер и през нощта срещу четвъртък. В четвъртък валежите от запад временно ще спрат. Сутринта все още в североизточните райони ще превалява. Допълнителни количества – до около 10 л/кв.м. Привечер и през нощта срещу петък на места в северозападната половина от страната отново ще превали. Количествата ще са под 5 л/кв.м. В петък през деня – без валежи.

През денонощието от 8 ч на 7.11 до 8 ч на 8.11 в по-голямата част от страната водните нива са се понижавали или са останали без съществени изменения. Водните количества на всички наблюдавани реки в страната са около и под праговете за средни води.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: Регистрирани са колебания от -10 см до +10 см;

Черноморски басейн: Регистрирано е понижение от -2 см на р. Провадийска при гара Синдел. Водните нива на останалите наблюдавани реки са останали без изменение;

Източнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания от -16 см до +8 см;

Западнобеломорски басейн: Регистрираните колебания са от -5 см до +5 см.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН:

Дунавски басейн: Днес, в резултат на валежи, се очакват значителни повишения на нивата във водосборите на р. Огоста и на реките разположени западно от нея – Цибрица, Лом, Скомля, Арчар, Видбол, Войнишка, Тополовец, Височка, Нишава, средното и долно течение на р. Искър. Днес и утре в резултат на интензивни валежи са възможни по-съществени повишения на речните нива във водосборите на реките Вит, Осъм, Янтра (основната река и по притоците й), Русенски Лом и Добруджанските реки.

Днес в резултат на интензивни валежи, са възможни локални поройни и дъждовни наводнения във водосбора на горното течение на р. Искър до гр. Нови Искър, р. Вит, р. Осъм, р.Янтра, р. Русенски Лом и Добружанските реки.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира: Прогнозираните водни количества на 9, 10 и 11 ноември ще бъдат около и над средно многогодишните стойности. Водните нива на реките във водосбора ще се повишават. По-значително ще се повишат нивата и водните количества на реките във водосборите над яз. Панчарево, р. Владайска, р. Банкенска, р. Лесновска, р. Блато, р.Батулийска, р. Искрецка и р. Малък Искър, р. Златна Панега и р. Гостиля . Най – високи водни нива ще бъдат достигнати днес и утре. Водното ниво и водното количество в средното и долното течение на основната река Искър се повишава. По-значително ще бъде повишението днес и утре. Водните количества над и в района на гр. Нови Искър ще бъдат над прага за внимание. В останалата част от водосбора, водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира: Водните количества за 9, 10 и 11 ноември ще бъдат над средно многогодишните стойности. Днес се очакват значителни повишения на водните нива на основната река и на притоците й . На 10 ноември водното количество на р. Янтра при гр. Габрово ще премине прага на внимание. В останалата част от водосбора, водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира: Водните количества в долното течение на реката на 9, 10, 11 и 12 ноември ще бъдат около и над средно многогодишните стойности. В периода 9 – 12 ноември се очакват значителни повишения на нивата във водосбора. Днес в следобедните и вечерни часове, във водосбора са възможни локални поройни наводнения. На 11 срещу 12 и на 12 ноември водното количество на реката при хидрометрична станция Божичен има вероятност да достигне и премине прага за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук.