Ще преобладава повишение на речните нива

13.03.2016г.

Националният институт по метеорология и  хидрология (НИМХ-БАН) обяви за днес жълт код за  дъжд в седемнадесет области : Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Сливен,Хасково, Стара Загора, Кърджали, Пловдив, Смолян, Пазарджик, София област, София, Перник, Кюстендил и  Благоевград. За Монтана Враца, Ловеч, Габрово и Велико  Търново: През следващото денонощие в планинските райони на областите се очакват количества валежи между 15 и 25 л/кв.м. Влежите ще продължат и през следващото денонощие.За Сливен, Стара Загора, Хасково, София област, София, Перник и Кюстендил през следващото денонощие се очакват количества валежи около 15 л/кв.м. Валежите ще продължат и през следващото денонощие. За останалите области: През следващото денонощие в областта се очакват количества валежи между 15 и 25 л/кв.м. В планинските райони количествата ще достигнат до 35 л/кв.м. Валежите ще продължат и през следващото денонощие.

Времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск.

За утре е обявен оранжев код за вятър и силно вълнение в Черно море. За Бургас – оранжев код. Вятър от североизток 15-22 м/с. Вълнение на морето 4-5 бала.

Времето е опасно. Прогнозирани са по-рядко случващи се метеорологични явления. Възможни са материални щети и има опасност от наранявания. Бъдете много внимателни и се информирайте подробно и често за метеорологичната обстановка. Съобразявайте се с неизбежните рискове и следвайте всички съвети на компетентните органи.

За Добрич и Варна е обявен жълт код. Вятър от североизток 15-20 м/с. Вълнение на морето - 4 бала.

Времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск.

Днес ще завали и в крайните северни райони. Количествата в Западна и Централна България около 15 л/кв.м, в планинските им райони 20-25 л/кв.м, където ще се образува и снежна покривка, а на места Рило-Родопската област до 35 л/кв.м. В Източна България – между 5 и 10 л/кв.м. През нощта срещу понеделник валежите ще продължат. В  планините и планинските райони  и в Горнотракийската равнина и в югоизточните райони  ще са 5-15 л/кв.м,.  На места в Предбалкана и по високите полета е възможно дъждът да премине в сняг в останалите райони - 1-5 л/кв.м;.почти без валежи ще е в най-северните райони. В понеделник валежите чувствително ще отслабнат и ще спрат. В Рило-Родопския масив и на отделни места в югозападните и югоизточните райони  количествата ще са до 5-6 л/кв.м. Във вторник – изолирани незначителни превалявания – до 1-2 л/кв.м.

През денонощието от 8 ч. на 11 март до 8 ч. на 12 март водните нива в Дунавския басейн са продължили да се повишават, в резултат на регистрирани валежи и оттичане в долните течения на наблюдаваните реки. В останалата част от страната речните нива са останали без съществени изменения или са се повишили незначително на места.

Водните количества на реките в почти цялата страна са около праговете за високи води. Около и под прага за средни води са водните количества на реките: Врана при с. Кочово, Айтоска при с. Камено, Факийска при с. Зидарово, Ропотамо при с. Веселие (Черноморски басейн).

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн - регистрираните колебания на речните нива са:

- в поречие Огоста от -11/+49 см;

- в поречие Искър от -14/+24 см;

- в поречие Вит от -5/+20 см;

- в поречие Осъм – повишения с до +81 см;

- в поречие Янтра – повишения с до +23 см;

- в поречие Русенски Лом от -5/+3 см;

Черноморски басейн: Регистрирани са колебания на нивата от -3 см до +7 см;

Източнобеломорски басейн: Регистрираните изменения са от -12 см до +12 см;

Западнобеломорски басейн: Регистрираните колебания на речните нива са:

- в поречие Места – понижения с до -40 см;

- в поречие Струма от -22/+10 см.

На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН:

Дунавски басейн: Днес и утре, вследствие на прогнозирани количества валежи, се очакват повишения на нивата на реките: Лом, Огоста, Искър, Вит, Осъм, Янтра, Русенски Лом – горно течение.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира: Прогнозираните водни количества на 13, 14 и 15 март ще бъдат над средната многогодишна стойност. На 13 и 14 март се очаква покачване на водните нива във водосборите на реките  Владайска и  Малък Искър. В периода 13 -16 март значително ще се покачи водното ниво в средното и долното течение на основната река. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира: Прогнозираните водни количества за 13, 14 и 15 март  ще бъдат над средномногогодишната стойност. Водните нива на 14 март ще се повишават в целия водосбор. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира: Водното количество в долното течение на реката на 13, 14, 15 и 16 март  ще бъде над средномногогодишната стойност. Днес нивата останат без съществена промяна. Днес в обедните часове ще започнат повишения, вследствие на прогнозираните валежи. По-значителни повишения във водосбора са възможни в периода 13-16 март - първите 2 дни в горните части , от обедните часове на 14 март - и в долните.  По-съществени повишения се очакват във водосбора на Черни Лом. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Нивото на река Дунав при Калафат/Видин/ е в зоната на „Защита от наводнение“ по румънската система и слабо ще се понижава до 19 март.

Подробна информация за страната можете да намерите тук.