Ще преобладава задържане и понижение на речните нива

29.05.2015г.

 

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ – БАН) на отделни места днес слабо ще превали в количества 1, 2 л/кв.м. В събота и неделя ще е без валежи. През изминалото денонощие речните нива в страната са се понижавали или са се задържали. Незначителни повишения са отчетени при отделни измервателни пунктове. Водните количества на наблюдаваните реки в страната са над праговете за средни води.
Дунавски басейн: нивата на наблюдаваните реки са се изменяли от - 21 см до + 8 см.
Черноморски басейн: нивата на наблюдаваните реки са се изменяли от - 2 до + 6 см.
Източнобеломорски басейн: нивата в поречията на наблюдаваните реки са се изменяли от - 7 см до + 14 см, с изключение на река Въча при Девин м. Забрал – с - 78 см.
Западнобеломорски басейн: отчетени са понижения с до - 10 см.
В резултат на метеорологичната прогноза и хидрологичната обстановка, нивата на наблюдаваните реки в страната днес ще продължат да се понижават или ще се задържат. Във връзка с прогнозираните количества валежи от дъжд, са възможни повишения на речните нива на места: 

Дунавски басейн:  
Река Огоста – долното течение
Река Искър – прогнозираните водни количества от днес до неделя ще са над средната многогодишна стойност. Водните нива ще продължат да се покачват в средното и долното течение на реката.
Река Вит – горното течение
Река Осъм – горното и средното течение.
Река Янтра – горното течение. Прогнозираните водни количества за 29 и 30 май ще бъдат над средно многогодишната стойност, като се очакват краткотрайни повишения в горното течение на реката, както и на притоците й, но водните нива ще са под прага за внимание.
Река Русенски Лом – водното количество в долното течение на реката от днес до неделя ще бъде над средно многогодишната стойност. За днес има вероятност за незначително повишение на водното ниво, но количеството ще бъде под прага за внимание.
Подробна информация за страната можете да намерите тук.