Ще преобладава задържане или понижаване на речните нива

23.05.2016г.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология на БАН (НИМХ- БАН) днес ще е със слаби валежи в Източна България с количества до 1-2 л/кв.м. Във вторник от северозапад на югоизток ще превали и прегърми. Количествата  предимно 5-15 л/кв.м, но на отделни места, главно в Централна ,Северна и в Източна България, ще се развие по-мощна купесто-дъждовна облачност и валежите временно ще са по-интензивни, с количества до 20-30 л/кв.м. След полунощ валежите временно ще спрат. В сряда отново ще има превалявания, в западната половина от страната предимно слаби -  2-3 л/кв.м, в източната - 5-10 л/кв.м.

През денонощието от 8ч. на 21 до 8ч. на 22 май водните нива на по-голяма част от наблюдаваните реки са се повишавали. По - значителни повишения  са регистрирани във водосбора на р. Искър (Дунавски басейн), във водосборите на реките Марица и Арда (Източнобеломорски басейн), във водосборите на реките Струма и Места (Западнобеломорски басейн). Без  съществени изменения на водните нива са реките в Черноморския басейн.

Водните количества на повечето от наблюдаваните реки  са около и над праговете за високи води. Около и под прага за средни води са водните количества на: р. Черни Вит при с. Черни Вит, р. Джулюница при с. Джулюница, р. Голяма река при гр. Стражица (Дунавски басейн), р. Марица в долното течение (Източнобеломорски басейн).

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: Регистрирани са колебания от -28 см до +27 см;

Черноморски басейн: Регистрираните колебания са незначителни;

Източнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания от -18 см до +77 см;

Западнобеломорски басейн: Регистрираните колебания са от -5 см до +84 см.

На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН:

Дунавски басейн: Днес  водните нива в басейна ще се понижават. В следобедните часове на 24 и в следобедните часове на 25 май  се очакват краткотрайни повишения на водните нива на реките във водосборите на: Огоста,  Искър,  Вит,  Осъм, Янтра, Русенски Лом и добруджанските реки от басейна. По-значителни повишения на водните нива ще има във водосбора на р. Янтра и във водосбора на р. Русенски Лом.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира: Прогнозираните водни количества на 23, 24 и 25 май ще бъдат над средномногогодишните стойности. Днес водните нива на реките във водосбора на р. Искър ще се понижават. В следобедните часове на 24 и на 25 май  ще има краткотрайни повишения на водните нива на реките в горната част на водосбора. Високи нива и повишения на водните нива ще има в средното течение и долното течение на основната река Искър в периода 24 – 27 май. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира: Прогнозираните водни количества за 23, 24 и 25 май  ще бъдат над средномногогодишната стойност. Днес водните нива в по-голяма част от басейна ще се понижават . Повишения са възможни само в долните части на основната река, вследствие оттичане. В следобедните часове на 24 май , в резултат на очаквани валежи, по-значително повишение на водните нива ще има във водосборите на: над гр. В. Търново на р. Росица, р. Джулюница и р. Лефеджа. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира: Прогнозираното водно количество в долното течение на реката на 23, 24, 25 и 26 май  ще бъде над средномногогодишната стойност. Днес и утре нивата във водосбора ще останат без съществени изменения. От вечерните часове на 24 май  се очакват повишения във водосбора, като по-съществени във водосбора на Черни Лом. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук