Специално внимание на водосборите на южночерноморските реки,на целия водосбор на Арда (и р. Върбица), на Марица и притоците й в долното течение, средното и долно течение на Тунджа и водосборите на рeките Струма и Места

16.01.2016г.

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ- БАН) обявява за утре оранжев код за сняг в 16 области - Плевен , Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Шумен , Силистра, Сливен, Ямбол, Хасково, Стара Загора, Кърджали ,Пловдив ,  Смолян  и Пазарджик. Снеговалежите ще продължат. През нощта и утре количествата ще бъдат между 40-60 л/кв.м. За  Ямбол:Валежите ще продължат. За нощта и утре се очакват количества между 40-60 л/кв.м. Дъждът ще преминава в сняг.

Времето е опасно. Прогнозирани са по-рядко случващи се метеорологични явления. Възможни са материални щети и има опасност от наранявания. Бъдете много внимателни и се информирайте подробно и често за метеорологичната обстановка. Съобразявайте се с неизбежните рискове и следвайте всички съвети на компетентните органи.

Жълт код за сняг в 10 области - Видин, Монтана, Враца, Силистра, Добрич, София област , София, Перник, Кюстендил и Благоевград .Снеговалежите ще продължат. За денонощието се очакват количества между 20-30 л/кв.м.  За Добрич - валежите ще продължат. За нощта и утре се очакват количества между 20-30 л/кв.м. Във вътрешността на областта дъждът ще преминава в сняг. Ще духа силен, по крайбрежието на морето временно и бурен североизточен вятър.

Жълт код за дъжд в областите Варна и Бургас. Валежите ще продължат. За нощта и утре се очакват количества между 20-30 л/кв.м. Във вътрешността на областта дъждът ще преминава в сняг. Ще духа силен, по крайбрежието на морето временно и бурен североизточен вятър.

Времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск.

Днес в Северна и Западна България ще вали предимно сняг. Количествата ще са между 5 и 15 л/кв.м, на места ще достигнат 20 л/кв.м, в планините на Западна България - до 40 л/кв.м. В Южна България валежите ще са от дъжд. Вечерта и през предстоящата нощ почти в цялата страна дъждът ще премине в сняг. Валежите ще се усилят, а утре ще продължат. За денонощието (нощта и утре) количествата ще бъдат между 20 и 30 л/кв.м. В крайните южни райони ще вали предимно дъжд, количества за денонощието - до 50 - 60 л/кв.м. През нощта срещу понеделник от югозапад валежите постепенно ще започнат да спират. В понеделник слаб сняг ще превалява на места, главно в планините и североизточните райони, количества - 1-3 л/кв.м. Във вторник - без валежи.

През изминалото денонощие (от 8 часа  на 15 януари до 8 часа на 16 януари ) нивата на повечето от наблюдаваните реки в страната са се понижавали или са останали без изменение. От отделни измервателни пунктове са отчетени незначителни повишения.

Протичащите водни количества в Дунавския, северночерноморските реки и Западнобеломорския басейн са около праговете за високи води, а в южночерноморските реки и Източнобеломорския басейн са около праговете за средни води.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: Регистрираните колебания на речните нива са от -12 см до +12 см.

Черноморски басейн: Регистрираните колебания на речните нива са от -1 см до +4 см.

Източнобеломорски басейн: Регистрираните колебания на речните нива са от -12 см до +15 см.

Западнобеломорски басейн: Регистрираните колебания на речните нива са от -6 см до +11 см.

На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН:

Дунавски басейн: От днес ,16 януари, водните нива ще започнат да се повишават и ще продължат да се повишават и през следващите два дни в резултат на прогнозираните валежи от дъжд и сняг. По-значителни повишения се очакват в горното течение на р. Искър и водосборите на Осъм, Янтра, Русенски Лом и Добруджанските реки. На 19 януари се очаква плавно понижение на водните нива в целия басейн.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира : Водните количества на 16, 17 и 18 януари ще бъдат над средната многогодишна стойност. По- значително ще бъде покачването на нивата на реките: Владайска, Банкенска, Лесновска, Батулийска, Искрецка, Малък Искър и Златна Панега. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.
Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира: Прогнозираните водни количества за 17, 18 и 19 януари ще бъдат около и над средномногогодишната стойност. От 16 януари ще започне повишение на водните нива, отначало в горните части на водосбора, а на 17 и 18 януари и в долните части. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. От 19 януари се очаква водните нива в целия водосбор плавно да се понижават или да останат без съществени изменения.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира: Прогнозиранато водно количество в долното течение на реката на 17, 18, 19 и 20 януари ще бъде около и над средномногогодишната стойност. От следобедните часове на 16 януари  нивата ще започнат да се повишават, отначало в горните части на водосбора, а на 17 и 18 януари и в долните части. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук