Утре до обяд валежите ще започнат да спират от запад на изток

02.02.2015г.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) утре до обяд от запад на изток валежите ще спират, най-късно по Черноморието. Очакваното количество за денонощието в Западна България ще е между 1-5 л/кв.м, в Източна България между 5 и 10 л/кв.м. На отделни места в югоизточните райони количеството валежи ще достигне до 15 л/кв.м. В сряда само на отделни места ще превали слабо - до 5 л/кв.м. В четвъртък времето ще остане без валежи.
През последното денонощие, вследствие на продължителните валежи се разляха реките: Батова, Провадийска при гара Синдел, река Камчия при с. Гроздьово.
Разлети са още реките: Айтоска, Факийска, Харманлийска, Черна и Бяла, а при гр. Смолян, река Струмешница.
По-съществените повишения са регистрирани в поречията на реките: Осъм (при с. Изгрев) с до +184 см, Янтра (при гр. Каранци) с до +506 см, Врана с до +94 см, Марица (при Първомай, Харманли и Свиленград) с до +133 см, Места с до +131 см.
Водните количества на наблюдаваните реки в страната са над праговете за високи води, като при измервателните пунктове на р. Джулюница при с. Джулюница, р. Врана при с. Кочово, р. Луда Камчия при с. Бероново и Марица при гр. Свиленград, са достигнали прага за внимание.
Речните нива в почти цялата страна са се повишавали. На местата с критично високи нива вече са регистрирани и понижения, в резултат на оттичане: (Луда Камчия при с. Бероново с – 120 см, Ропотамо при с. Веселие с -124 см, Арда при с. Вехтино с -241 см, Върбица при сп. Джебел с -387 см).
Днес, в резултат на метеорологичната прогноза, се очаква да започне оттичане на реките в страната, като са възможни известни повишения към устията им.
Дунавски басейн – в следващите 24 часа нивата на изброените реки ще се повишават в долните им течения, вследствие на оттичане: Лом, Огоста, Скът, Искър, Вит, Осъм, Русенски Лом, Добруджанските реки, а в поречие Янтра се очакват повишения и по горното и средно течение на реката (притока й р. Лефеджа).
Подробна информация за цялата страна можете да намерите тук.
Водните количества на наблюдаваните реки в страната са над праговете за високи води.
Поради продължаващите спорадични валежи, повишената почвена влага и намалената ретензионна способност на водохранилищата, са възможни внезапни локални разливи.