Утре оранжев код за дъжд в областите Бургас, Ямбол, Хасково, Кърджали и Смолян

31.01.2015г.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология през нощта и утре ще има валежи от дъжд, по високите полета и в Предбалкана - сняг. Утре след обяд от запад валежите ще спират. Сумарно за денонощието очакваните количества ще са от 5-10 л/кв.м, в северозападните райони до 30-40 л/кв.м. В Родопската област и югоизточните райони - до 50 -60 л/кв.м.
През нощта срещу понеделник ще превалява главно в югоизточната половина от страната - 5-10 л/кв.м, но локално и до 20-25 л/кв.м. В понеделник ще вали на повече места в същата област, но по-слабо - предимно от 2-10 л/кв.м. През нощта срещу вторник ще превалява в цялата страна, в Западна и Северна България - предимно сняг, с количества - до 5 л/кв.м, в Югоизточна - дъжд - 5-10 л/кв.м. Във вторник в източната половина от страната - дъжд и сняг до 2 л/кв.м, в Родопите - 2-10 л/кв.м.
През последните 24 часа колебанията на речните нива в Дунавския басейн са -3/+9 см, в Черноморския басейн реките са се понижавали или са се задържали. Повишения са регистрирани в Източнобеломорски и Западнобеломорски басейн.
Водните количества на наблюдаваните реки в страната са около и над праговете за високи води.
Утре през деня, на база на метеорологичната прогноза, се очаква повишенията на речните нива в страната да продължат.
За Дунавски басейн – водосборите на реките, повишения на речните нива се очакват за:
- р. Огоста;
- р. Искър;
- р. Вит;
- р. Осъм;
- р. Янтра и притоците й;
- р. Русенски Лом;
- р. Добруджанските реки.
Подробна информация можете да намерите тук.