Утре привечер ще завали дъжд и през нощта на места в южните райони от страната валежите ще са значителни

25.03.2015г.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ – БАН) днес около и след обяд в Западна България, Рило-Родопската област и в Западна Тракия ще има превалявания, предимно слаби, сумарни количества до 5-10 л/кв.м. По-най-високите части от Рила и Пирин ще вали слаб сняг.
Утре през деня в по-голямата част от страната ще бъде без валежи. Привечер от юг-югозапад ще започне да вали дъжд и през нощта на места в южните райони от страната валежите ще са значителни по количество - между 20 и 30 л/кв.м. В планините вятърът ще е с посока от юг-югозапад, температурите до около 2200 - 2500 м ще са положителни и в районите с валежи от дъжд снеготопенето ще е интензивно. До сутринта в петък превалявания ще има в много райони. По-съществени ще са валежите в южните и източните райони и в петък преди обяд  до 10-15 л/кв.м , след това временно ще отслабнат.
Водните количества в реките в по-голяма част от страната са над праговете за високи води. В по-голямата част от страната почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток.
В резултат на метеорологичната и хидрологична обстановка, днес и утре са възможни повишения, вследствие на снеготопене, висока почвена влага, оттичане и прогнозирани валежи.
Дунавски басейн – възможни са повишения от частично снеготопене в горните и средни течения на реките: р. Лом, р. Цибрица, р. Огоста, р. Искър, р. Вит, р. Осъм, р. Янтра;
Подробна информация за цялата страна можете да намерите тук.