Утре са възможни по-значителни повишения в някои реки

07.11.2016г.

За днес НИМХ-БАН обявява жълт код за потенциално опасно време (първа степен на предупреждение) във всички области на страната. Ще е ветровито и на места, особено в районите северно от планините, поривите на вятъра ще достигат скорост от 20-25 м/с. В планините вятърът ще е бурен. За района на Черно море вятърът ще е от юг-югозапад, с пориви 14-17 м/с и пориви 20-22 м/с, като привечер ще отслабне.

Днес ще е почти без валежи. През нощта срещу вторник от запад ще започнат валежи, които през деня ще обхванат по-голямата част от страната. Количествата в Западна България ще са 20-30 л/кв.м, локално и повече, а в Централна и Източна България – 3-10 л/кв.м. В сряда валежите ще продължат, на места ще са интензивни и значителни. Количествата в югоизточните райони ще са 5-10 л/кв.м, а в останалата част от страната – 20-30 л/кв.м, локално и повече.

През денонощието от 8.00 ч. на 5 ноември до 8.00 ч. на 6 ноември в по-голямата част от страната водните нива са останали без съществени изменения. В следствие на работата на хидротехнически съоръжения, при отделни измервателни пунктове във водосбора на река Марица (Източнобеломорски басейн), са отчетени по-съществени денонощни колебания на водните нива.

Водните количества на почти всички наблюдавани реки в страната са около и под праговете за средни води. Около праговете за високи води е водното количество на р. Марица при гр. Първомай и при гр. Свиленград  (Източнобеломорски басейн).

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: Регистрирани са колебания от -17 см до +20 см;

Черноморски басейн: Регистрирани са с понижения до -1 см;

Източнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания от -27 см до +27 см;

Западнобеломорски басейн: Регистрираните колебания са от -9 см до +6 см.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ-БАН:

Дунавски басейн: Днес и утре водните нива в басейна ще се понижават или ще останат без съществени изменения. От вечерните часове днес, в резултат на валежи, се очакват краткотрайни повишения на водните нива във водосборите на реките разположени западно на р. Искър (р. Нишава, р. Височка, р. Тополовец, р. Войнишка, р. Видбол, р. Арчар, р. Скомля, р. Лом, р. Цибрица, р. Огоста, р. Скът), средното и долно течение на р. Искър и долното течение на р. Вит. На 8 ноември, в резултат на интензивни валежи, са възможни по-съществени повишения на речните нива във водосборите на р. Височка и притоците на р. Огоста (р. Златица, р. Бързия, р. Ботуня, р. Рибене и р. Бързина). На 9 ноември, в резултат на валежи, ще има повишения на водните нива и във водосборите на р. Янтра и р. Русенски Лом.

Във вечерните часове днес и утре, в резултат на интензивни валежи, са възможни локални поройни наводнения във водосбора на р. Лом.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 7, 8 и 9 ноември ще бъдат около и над средномногогодишните стойности. Днес водните количества ще останат без съществени изменения. От 8 ноември по-значително ще се повишат водните нива и водните количества на реките във водосборите на р. Искрецка, р. Малък Искър, р. Златна Панега и р. Гостиля. От 8 ноември, ще започне повишение на водното ниво и водното количество в средното и долното течение на основната река Искър. По-значително ще бъде повишението на 9 ноември. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира, че водните количества за 7, 8 и 9 ноември ще бъдат около средномногогодишните стойности. Днес и утре водните нива в басейна ще останат без съществени изменения. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че водните количества в долното течение на реката на 7, 8, 9 и 10 ноември ще бъдат около и над средномногогодишните стойности. Днес и през следващите 1-2 дни нивата във водосбора ще останат без съществени изменения. В периода 9-12 ноември в басейна се очакват повишения на водните нива, като съществени ще бъдат на 10 и 11 ноември. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук.