Утре се очакват валежи от сняг главно в Западна и Централна България

08.02.2015г.

 

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН утре на много места главно в Западна и Централна България ще има превалявания от сняг. Очакваното количество ще е между 2 и 6 л/кв.м, на места в планинските райони ще достигне до 10-12 л/кв.м.
Във вторник от запад валежите ще спират, с изключение на Югоизточна България, където ще продължи да вали през целия ден. Очакваното количество ще е между 5 и 10 л/кв.м.
В сряда в западната половина от страната ще е без валежи, докато в източната ще превалява слаб сняг, с количества между 1 и 5 л/кв.м.
През последното денонощие речните нива в почти цялата страна са се понижили или са останали без промяна. По – значителни понижения са регистрирани на р. Марица при Пазарджик -110 см, р. Харманлийска при гр. Харманли -70 см, р. Върбица при сп. Джебел -88 см, р. Места при м. Момина Кула -186 см, р. Места при Хаджидимово – 266 см, р. Струма при Кресненско Ханче -243 см. Отчетени са повишения на водните нива на р. Марица в долното течени при измервателни пунктове: Първомай +82 см, Харманли +42 см, Свиленград +77 см. В горното и средното течение на р. Марица високата вълна е преминала като при Пловдив пикът е бил в 14:00 на 07.02, в Първомай в 03:00 на 08.02, Димитровград в 11:00 08.02, при Харманли и Свиленград е все още в процес на покачване.
Към настоящия момент водните количества на наблюдаваните реки са над праговете за високи води.
На база метеорологичната и хидрологична обстановка, през следващите 1-2 денонощия ще се запази тенденцията към понижение или задържане на речните нива в страната, но вследствие отичането на реките към устията си се очакват повишения в долните течения.