Утре следобед ще започне повишение на речните нива в по-голямата част от страната

30.01.2015г.

 

По данни и прогнози на Националния институт по хидрология и метеорология през нощта, през деня и през нощта срещу 1 февруари ще бъде дъждовно със сумарно количество 40-50 л/кв.м. За утре е обявен оранжев код за вятър и дъжд в областите Хасково, Кърджали и Смолян.
През нощта утре и през нощта срещу неделя се очакват валежи, на много места интензивни и значителни по количество. Сумарни количества до 30-40 л/кв.м, а в Родопската област около и над 50 л/кв.м. В неделя ще вали дъжд с количества в Западна и Централна България - 1-10 л/кв.м; в Източна, в Родопите и на места в крайните южни райони - 10-20, локално до 30 л /кв.м. През втората половина от деня валежите ще отслабнат, от запад временно и ще спират.
През нощта срещу понеделник ще превалява главно в Източна България - още до 4-6 л/кв.м. В понеделник отново ще вали, на повече места в Южна и Източна България, с количества 2-12 л/кв.м, като с понижението на температурите, по високите полета на Западна България, дъждът ще преминава в сняг.
През последното денонощие речните нива в страната са се понижавали или са останали непроменени. Незначително повишение с до +14 см е отчетено в поречие Русенски Лом.
Водните количества на наблюдаваните реки в страната са около и над праговете за високи води.
Утре следобед, в резултат на прогнозираните валежи от дъжд, ще започне повишение на речните нива в по-голямата част от страната.

През нощта срещу неделя /01.02.2015 г./ ще се повишат значително нивата на реките. За Дунавски басейн – подводосборите на реките, прогнозата е за:

• Огоста - горно течение;

• Осъм - горно течение;

• Искър - горно и средно течение;

• Вит - горно и средно течение;

• Янтра – горно течение /р. Росица, р. Лефеджа – р. Джулюница, р.Стара, р. Бяла/;

• Русенски Лом – целия басейн;

• Добруджанските реки.

Подробна информация можете да намерите тук.