Утре в област Смолян оранжев код за дъжд

05.02.2015г.

 

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология утре ще вали дъжд, след обяд интензивен. Очакваното количество за денонощието ще е 30-40 л/кв.м.
Времето ще е опасно. Прогнозирани са по-рядко случващи се метеорологични явления. Възможни са материални щети и има опасност от наранявания. Хората трябва да са внимателни и да се информират подробно и често за метеорологичната обстановка. Трябва да се съобразяват с неизбежните рискове и да следват всички съвети на компетентните органи.
Утре в Западна България, след обяд в Централна България, а през нощта срещу събота и в Източна България ще вали дъжд. По-интензивни ще са валежите в следобедните часове в Рило-Родопската област. Количествата ще са от 20 до 40 л/кв.м. В Северозападна България валежите ще са от сняг, като през нощта срещу събота в по-голямата част на Северна България и високите западни полета също ще вали сняг. Количествата ще са между 10-20 л/кв.м.
В събота сняг ще вали главно в Северна България, но и там от запад валежите ще спират. Прогнозираните валежи ще са с количества от около 1-2 л/кв.м в северозападните райони до 5-10 л/кв.м в североизточните. В неделя само на отделни места ще има слаби превалявания с количества до 1-2 л/кв.м.
През последното денонощие нивата на наблюдаваните реки в страната се понижиха. Водните количества на наблюдаваните реки в страната са над праговете за високи води, като при измервателен пункт на р. Врана при с. Кочово все още е на прага за внимание.
Днес на база на метеорологичната прогноза, се очаква тенденцията за понижение на речните нива да се запази. В резултат на очаквано снеготопене ще се повишат нивата на реките Струма и Места в долните и средни течения.
От утре е възможно отново да започне повишение на водните нива в реките. За Дунавски басейн прогнозата е за:
- р. Нишава;
- р. Габерска;
- р. Ерма;
- р. Цибрица;
- р. Огоста;
- р. Искър – горното течение;
- р. Вит – горното течение;
- р. Осъм – горното течение;
- р. Росица – горното течение.
Подробна информация за цялата страна можете да намерите тук.