В Централна България се очакват значителни повишения на речните нива

27.09.2015г.

НИМХ ОБЯВИ ЗА ДНЕС ЖЪЛТ КОД ЗА ДЪЖД В ШЕСТ ОБЛАСТИ: ПЛЕВЕН, ЛОВЕЧ, ГАБРОВО, ПЛОВДИВ, СМОЛЯН И ПАЗАРДЖИК.
Валежите ще достигнат 15-20 л/кв.м, а на отделни места до 30 л/кв.м. Времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск. Днес над по-голямата част от страната ще вали, в Централна България интензивно с количества от 15-20 л/кв.м., в отделни райони до 30 л/кв.м. В понеделник в Западна България ще има слаби валежи, в централните и източните райони от страната те ще продължат, като на места ще са значителни с очаквани количества между 10 и 20 л/кв.м, локално и повече. Във вторник в Източна България на места ще превалява, с количества от 3-10 л/кв.м, в отделни югоизточни райони до 20 л/кв.м.
През изминалото денонощие (от 8 часа на 25.09. до 8 часа на 26.09.) нивата на наблюдаваните реки в по-голямата част от страната са се покачили незначително и са около праговете за средни и ниски води. Нивата на реките в долното течение на р. Провадийска (Черноморски басейн) и в средното течение на р. Марица (Източнобеломорски басейн) са около праговете за високи води. Регистрираните изменения на нивата на наблюдаваните от НИМХ реки са:
Дунавски басейн: Регистрирани са колебания от -22 см до +18 см;
Черноморски басейн: Регистрирани са повишения с до +8 см;
Източнобеломорски басейн: Регистрирани са незначителни повишения на нивата на р. Тунджа с до +5 см при гр. Елхово, р. Марица с до +8 см при гр. Първомай, в поречието на р. Арда с +4 см при гр. Рудозем;
Западнобеломорски басейн: Регистрирани са повишения с до +16 см.
Метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН прогнозират:
За Дунавския басейн днес, в резултат на прогнозираните валежи, се очакват повишени нива на реките Тополовец, Войнишка, горното течение на Лом, Цибрица, горното течение на. Янтра и Русенски Лом. Значителни повишения се очакват в горното и средно течение на р. Огоста и в целия водосбор на притока й Скът, както и в горното и средното течение на р. Искър, р. Вит и р. Осъм. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира водни количества във вечерните часове на 27 и 28 септември над средната многогодишна стойност. На 27 и 28 ще започне покачване на реките във водосборите на р. Лесновска, р. Блато, р. Искрецка, р. Златна Панега и р. Гостиля. По-значително ще е то на 27 и 28 в долното течение на основната река. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира нива за 27, 28 и 29 около средномногогодишната стойност. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира нива в долното течение на реката на 27, 28 и 29 около и под средномногогодишната стойност. От 28-ми се очакват повишения на нивата, първоначално в горните части на водосбора, а от 29-ти и в останалата част на водосбора.
Подробна информация за страната можете да намерите тук.